Handig in Huis

Thursday, December 01, 2005

Blijft laag BTW-tarief voor verbouwingen?

Dinsdag moeten de Europese ministers van financiën een beslissing nemen over de verlaagde btw-tarieven voor arbeidsintenstieve diensten. Dat is in België vooral belangrijk voor de bouwsector, die er vooral bij verbouwingen van oudere woningen gebruik van maakt.

Het dossier zit al maanden of geblokkeerd, maar na een gesprek met de nieuwe Duitse minister is eurocommissaris voor fiscaliteit Laszlo Kovacs "iets meer optimistisch". Er wordt gestreefd naar een verlenging tot 2015 van de lagere belastingvoeten.

Btw-tarieven worden voor een groot deel door Europa bepaald. Zo moet een normaal tarief van minstens 15 procent gelden. Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid voor individuele lidstaten om een verlaging tot 6 procent door te voeren op de levering van arbeidsintensieve diensten, om zo de jobcreatie te stimuleren en het zwartwerk te remmen.

In België wordt heel veel van de mogelijkheid gebruikt gemaakt door mensen die een ouder huis willen verbouwen. De aannemers laten geregeld horen dat de btw-verlaging voor hen van cruciaal belang is. Duitsland en enkele anderen landen zijn tegen die verlaging gekant. Zij willen zo min mogelijk uitzonderingen op het basistarief. Momenteel gebruiken slechts negen landen de uitzonderingsmogelijkheid.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home