Handig in Huis

Sunday, November 27, 2005

Dom blijft Keulen beheersen


De Dom van Keulen blijft voorlopig de Duitse Rijnstad beheersen. De plannen voor een hoogbouw vlakbij de beroemde kerk worden tijdelijk opgeschort en compleet overwogen. Dat heeft de minister van openbare werken van de deelstaat NordRhein-Westphalen zopas benadrukt.

De plannen voor de hoogbouw waren fel omstreden. De Unesco had de Dom inmiddels al opgenomen op de lijst van werelderfgoed dat eventueel bedreigd zou kunnen worden. Het stadsbestuur van Keulen had immers plannen om een moderne nieuwbouw van staal en glas op te richten naast de jaarbeurs, aan de oostoever van de Rijn.

Die nieuwbouw zou volgens critici het klassieke stadsbeeld van Keulen veranderen en het uitzicht op de Dom bederven. Volgens minister Oliver Wittke zou bij de nieuwe plannen gewerkt worden met een maximale bouwhoogte van zestig meter. De Dom zelf is 156 meter hoog.

De bouw van de wereldberoemde Keulse Dom werd begonnen in 1248 en was de eerste gotische kerk van het Rijland. In 1880 werd de bouw dankzij een gemeenschappelijke inspanning van de Duitse deelstaten voltooid. Dat moest een symbool zijn van de in 1871 herwonnen Duitse eenheid. Het gebouw is de meestbezochte toeristische attractie van Duitsland.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home