Handig in Huis

Tuesday, November 29, 2005

Schadevergoeding voor elektriciteitspanne?

Federaal minister van energie Marc Verwilghen wil een verwittigingssysteem op poten zetten waarbij de consument verwittigd
word -bijvoorbeeld via sms- van een elektriciteitspanne. Hij plant ook overleg met de verzekeringssector en alle actoren uit de energiesector over een regeling tot schadevergoeding in de toekomst.


Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, noemde de probemen het gevolg van een uitzonderlijke combinatie van weersomstandigheden. "Elke weerssituatie apart is geen probleem, maar de combinatie van zowel sneeuw, hoge luchtvochtigheid, een snelle daling van de temperatuur en hoge windsnelheden zorgden voor storingen op het elektriciteitsnet," voerde Elia-topman Daniël Dobbeni aan.


Als gevolg van deze combinatie viel de elektriciteit geruime tijd uit in vooral Oost-Vlaanderen en plooide een hoogspanningsmast in de buurt van Affligem. Dobbeni beklemtoonde ook dat Elia snel en efficiënt gereageerd heeft op de problemen. Dat de storingen het gevolg zouden zijn van slecht onderhoud of van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt, wordt zowel door Dobbeni als minister Verwilghen ontkend.


Minister Verwilghen kondigde wel een reeks maatregelen aan, waarvan het verwittigingssysteem en een eventuele schaderegeling in de toekomst de opvallendste zijn. Daarnaast werd afgesproken dat Elia de minister een gedetailleerd rapport bezorgt over wat er precies gebeurd is en hoe de beheerder dergelijke problemen in de toekomst maximaal wil vermijden.


Aan het KMI zal worden gevraagd om een analyse te maken van de weersomstandigheden van afgelopen vrijdagnacht. Tot slot wil Verwilghen deze week overleg plegen met zijn Europese collega's om te bekijken of een gezamenlijke aanpak mogelijk is. Of het rampenfonds kan worden ingeschakeld voor de mensen die afgelopen weekeinde schade hebben geleden door de elektriciteitspanne, zal afhangen van het rapport van het KMI en van een beslissing van de bevoegde minister voor binnenlandse zaken.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home