Handig in Huis

Tuesday, November 29, 2005

Geen absolute garantie voor elektriciteit

Een elektriciteitsnetwerk dat 100 procent garantie biedt, bestaat niet. Dat verklaarde Elia-topman Daniël Dobbeni naar aanleiding van de pannes van het afgelopen weekend. De beheerder van het hoogspanningsnet kreeg vanuit politieke hoek kritiek op het feit dat de elektriciteit soms urenlang uitbleef.

Een garanatie van 100 procent bieden is volgens Dobbeni echter onmogelijk. "Want dat zou ook betekenen dat het bijvoorbeeld ook niet meer mag bliksemen," voerde hij aan. De pannes van zaterdag waren volgens Elia het gevolg van een uitzonderlijke combinatie van natte sneeuw, een snelle daling van de temperatuur met ijsvorming op de kabels en hevige wind.

"Kabels van normaal 500 kilo gingen tot 3 ton wegen als gevolg van ijsvorming," aldus Elia. "Bij het doorzenden van elektriciteit warmde de kabel op en viel de sneeuw naar beneden. Er ontstond het effect van een elastiek. Kabels sloegen tegen elkaar en dat veroorzaakte kortsluiting."

In totaal leidde dat van vrijdagavond 19.30 uur tot zaterdagmiddag 11 uur tot 27 kortsluitingen, verspreid over de regio Eeklo, Antwerpen tot Heist-op-den-Berg. "Het is een wonder dat er geen sprake was van een complete black-out," laat Elia nog weten.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home