Handig in Huis

Wednesday, November 30, 2005

Canadees promoot strooien woning


Bij het zoeken naar milieuvriendelijke, veilige en goedkope bouwtechnieken komt men niet dikwijls terecht bij strooien woningen. In Canada wordt echter een campagne gevoerd om het gebruik van stro in nieuwbouw te promoten. De initiatiefnemers stellen dat stro talloze voordelen en mogelijkheden biedt.

"De meeste bouwers vragen zich af hoeveel geld ze zullen moeten uitgeven en welk materiaal ze best gebruiken, maar bijna nooit overwegen ze de milieukosten van het gebouw of denken ze na over het creëren van een niet-toxische leefomgeving," schrijft Louise Livingstone in The Community Press. "Zelfs wanneer ze over alternatieve architectuur en milievriendelijke ontwerpen denken, komt er nooit een huis van strobalen in hun gedachten."

De Ontario Straw Bale Building Coalition houdt echter een jaarlijkse Straw Bale Open House. In het Canadese Hastings County is immers een grote concentratie strooien woningen gebouwd. Eén van de initiatiefnemers is bouwer Chris Magwood, die volgens Livingstone een huis bouwde dat in het landschap past, energie-vriendelijk is, de bouwkosten beperkt en perfect bewoonbaar is.


"Het is gemaakt van stro, hout en klei die allemaal in de buurt worden geproduceerd. In Hastings werd zelfs een refter gebouwd in strobalen, terwijl ook de latrines van een locale school in stro zijn opgetrokken. "Beide blijken goedkoop en energievriendelijk te zijn," aldus Livingstone.

"Het bouwen met strobalen is een schitterende en veelbelovende groene technologie," benadrukte Chris Magwood, auteur van het boek 'More Straw Bale Building'. Magwood bouwde zijn eerste strooien woning vijftien jaar geleden. Hij coördineert nu het Sustainable Building Design and Construction Program aan het Fleming College.

Magwood benadrukt dat er weinig energie geïnvesteerd moet worden in het voorbereiden van het materiaal, ongeveer één vijftigste van de energie die gestopt moet worden in de productie van beton. "Bovendien sluit stro koolstofdioxide op, terwijl een ton beton tijdens het productieproces voor de uitstoot van één ton koolstofdioxide zorgt," merkt hij op. Een muur van stro in plaats van hout is ook één dertigste minder energieverbruikend.

Daarnaast stipt Magwood dat het bouwen van een strooien woning ook geen gespecialiseerde kennis vergt. "De technieken kunnen tijdens een workshop van twee dagen aangeleerd worden en men hoeft ook geen ingewikkelde apparatuur te gebruiken," voert hij aan. Er zijn zelfs nieuwe plaastertechnieken om ook die bewerking te vereenvoudigen. Magwood en zijn studenten van het Fleming College een nieuwe woning met geïsoleerde vloerbekleding, een bepleistering uit klei en aangestampte aarden vloer.

Magwood stipte aan dat de muren van strobalen kunnen weerstaan aan windstoten van 200 kilometer per uur, zonder zelfs maar te bewegen. Tests aan de universiteit van Queens hebben volgens Livingstone ook uitgewezen dat strooien muren een grote weerstand bieden en ook warmtebestendig blijven en gedurende twee uur weerstand kunnen bieden aan een temperatuur van meer dan duizend graden.

"Het verpakte stro heeft een heel grote densiteit," verklaar Magwood die eigenschap. "Er is niet voldoende lucht om het vuur aan te jagen. Stro kan dan ook gebruikt worden voor een vuurbestendige muur." Daarnaast kent Magwood aan stro ook een grote geluidsisolatie toe. Wanneer het stro goed verpakt is, is er volgens hem ook geen gevaar dat het stro zou beginnen te rotten. "Op dat vlak is stro hetzelfde als hout," meent hij.

Magwood propageert dat ook de luchtkwaliteit in een strooien huis veel beter is dan in een conventioneel nieuwe woning. "In een gewoon huis is de lucht in een woning twaalf keer giftiger dan de lucht in de autofile," stipt hij aan. Daarnaast is ook de verluchting volgens hem veel beter dan in de traditionele woningen, die volgens Magwood niet meer zijn dan een plastiek omhulsel. Tenslotte stipt Magwood aan dat men strooien huizen in alle maten en vormen kan bouwen.

Locale verzekeraars zouden volgens Magwood ook geen problemen maken om een polis op te stellen voor een strooien woning. Voor meer informatie over de strooien woning kan men terecht op www.strawbalebuilding.ca.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home