Handig in Huis

Tuesday, November 29, 2005

Qatar opent supersporthal


Dubai krijgt de hoogste wolkenkrabber van de wereld, maar Qatar heeft inmiddels ook een wereldrecord gevestigd. Daar werd immers zopas de allergrootste en duurste sporthal van de wereld in gebruik genomen. Het gebouw vormt een onderdeel van een complex waar volgend jaar de Aziatische Spelen worden georganiseerd.

De sporthal van Doha werd gebouwd naar een ontwerp van de Franse architect Roger Taillibert, specialist in de bouw van
sportinfrastructuur. De Aspire Academy of Sports Excellence bestaat uit in totaal uit een open luchtstadion en twee overdekte hallen en beslaat een oppervlakte van 290.000 vierkante meter.

Het omvat een voetbalveld, een atletiekbaan van 200 meter, een zwembad en duikbad, een turnhal, een multifunctionele sporthal, een zaal voor tafeltennis, een hal voor contactsporten, een zaal voor de schermsport en tenslotte ook nog een squashruimte. Indien nodig kunnen al deze competities tegelijkertijd georganiseerd worden. Het hele complex wordt verlicht en verlucht door een eigen energiecentrale.

Daarnaast zijn er ook nog onderzoekscentra voor bewegingsanalyse, sportpsychologie, sportuitrusting en diverse andere researchterreinen. Ter gelegenheid van een driedaagse conferentie rond sportwetenschap stelde IOC-voorzitter Jacques Rogge dat het complex één van de meest indrukwekkende infrastructuren was die hij ooit had gezien.

Gehoopt wordt dat de infrastructuur atleten uit de regio kan ondersteunen om door te stoten naar de wereldtop. Analisten wijzen er echter op dat men geen onmiddellijk resultaten mag verwachten, maar dat er stap voor stap vooruitgang moet geboekt worden. De opening werd onder meer bijgewoond door Mark Spitz, Edwin Moses, Said Aouita en Nadia Comaneci.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home