Handig in Huis

Monday, November 28, 2005

NAI toont architectendromen

In het Nederlandse Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam loopt een tentoonstelling over fantasie in het architectuurontwerp. Dat gebeurt aan de hand van maquettes uit de collectie van de Nederlandse verzamelaar Piet Sanders. Er zijn onder meer modellen van werk van John Hejduk, Peter Eisenman en Daniël Liebeskind.


Het NAI toont het publiek nu voor het eerst de bijzondere architectuurverzameling van verzamelaar Piet Sanders. Sinds de jaren tachtig schenkt Sanders aan het NAI geregeld maquettes en objecten van vooral buitenlandse architecten, om zo de op Nederland gerichte rijkscollectie aan te vullen. "Deze bijzondere collectie met werk van onder meer John Hejduk, Peter Eisenman en Daniel Libeskind vertolkt de dromen van Piet Sanders omdat zij een andere -vaak experimentele- dimensie aan de architectuur geeft," aldus het NAI.

Het echtpaar Piet en Ida Sanders verzamelt beeldende kunst en heeft een uitzonderlijke collectie van bekende en minder bekende kunstenaars en ontwerpers. Regelmatig schenken ze grote delen van hun collectie aan Nederlandse musea voor moderne kunst. Piet Sanders heeft een bijzondere interesse in architectuur, in de vorm van maquettes.

Maquettes en objecten die Sanders vanaf eind jaren zeventig verzamelde, schonk hij later vaak aan het NAI. Het NAI beperkt zijn acquisitiebeleid echter tot materiaal van Nederlandse architecten. Omdat Sanders vindt dat het NAI ook materiaal van buitenlandse architecten zou moeten verzamelen, schenkt hij geregeld aankopen aan het NAi om zo het verzamelbeleid aan te vullen. De verzameling van Sanders wordt nu voor het eerst getoond aan het publiek.

"De sculpturale kwaliteit van een model was voor Sanders altijd doorslaggevend bij de aankoop ervan," wordt er opgemerkt. "Maar tegelijkertijd zijn het maquettes en objecten die een andere - experimentele - dimensie aan architectuur en stedenbouw geven. Ieder object laat op eigen wijze zien welke grenzen overschreden worden om architectuur op een experimentele manier te benaderen."

Het gaat hier volgens het NAI eigenlijk om dromen, modellen van ontwerpen die vaak niet zijn uitgevoerd of niet voor uitvoering bedoeld zijn. "Als de ontwerpen wel zijn uitgevoerd (WallHouse en Hydrapier), hebben ze grote sculpturale kwaliteit en hebben de gebouwen meestal een twijfelachtige functie," wordt er aan toegevoegd. "Vaak hebben de architecten een betrekkelijk klein oeuvre, maar wel een grote betekenis voor ideevorming."

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin alle maquettes zijn opgenomen en beschreven. In de inleiding gaat Martien de Vletter in op de fascinatie van Piet Sanders voor de maquettes en objecten. Aan de hand van citaten, afkomstig uit interviews die De Vletter hield met Piet Sanders, wordt duidelijk wat hem bewogen heeft en waarom hij juist zijn oog liet vallen op deze maquettes en objecten.

De tentoonstelling loopt tot 19 februari in het NAI in Rotterdam.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home