Handig in Huis

Tuesday, November 29, 2005

Frank Lloyd Wright in Nederland


Tot en met 28 mei 2006 is in het Museum Hilversum in Nederland de tentoonstelling 'Dromen van Amerika, Nederlandse architecten en Frank Lloyd Wright' te zien. Deze bijzondere tentoonstelling belicht de invloed die het werk en leven van de grote Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright tot op heden op Nederlandse architecten heeft.

Niet alleen de architectuur en het turbulente leven van Frank Lloyd Wright worden in beeld gebracht, maar er is vooral aandacht voor de Nederlandse architecten die beïnvloed zijn door Frank Lloyd Wright. Er is volgens het museum immers geen enkele buitenlandse architect geweest die meer invloed heeft gehad op de Nederlandse architectuur van de twintigste eeuw dan Frank Lloyd Wright.

"Onder andere de bekende Hilversumse architect Willem Marinus Dudok liet zich inspireren door zijn Amerikaanse collega," aldus het museum. "Ook tegenwoordig heeft Wright nog invloed en bij diverse villa`s is er een duidelijke stilistische verwantschap te zien."

"De aantrekkelijkheid van Wright De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) behoort tot de meest fascinerende die de twintigste eeuw heeft gekend," wordt er opgemerkt. "De landhuizen van Wright waren al snel geliefd bij een nieuwe verlichte middenklasse in Amerika."

Daarbij wordt gesteld dat Wrights populariteit zich al snel naar Europa verspreidde en ook in Nederland een vruchtbare voedingsbodem vond. "Vooral rondom Den Haag en bij Hilversum was het ontwerpen naar Wrights voorbeeld bijzonder populair," benadrukt het museum. "Wright richtte zich op nieuwe ontwikkelingen, zoals moderne technieken, het nieuwe kantoor, het nieuwe wonen en de nieuwe stad."

Nederlandse architecten als Wils, Oud, Wijdeveld en Dudok zagen volgens de organisatoren van de tentoonstelling in het werk van Wright de mogelijkheid om te ontsnappen aan een historische stijl. "Wright hield rekening met zijn eigen tijd en gaf daar bewust uitdrukking aan," luidt het. "Daarnaast werd ook de wijze waarop Wright zijn gebouwen in overeenstemming wist te brengen met de omringende natuur, erg aantrekkelijk gevonden."

Naast de tentoonstelling organiseert Museum Hilversum lezingen, workshops voor kinderen en fietstochten langs voorbeelden van Hilversumse architectuur waarbij de invloed van Wright zichtbaar is. Op 23 februari zal er een symposium plaatsvinden over Frank Lloyd Wright als inspiratiebron.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home