Handig in Huis

Thursday, November 03, 2005

Verlichting van een nieuwe tijd

De belangrijkste lichtbron van de toekomst wordt wellicht niet de klassieke gloeilamp. Het zou immers een tafel, een muur of zelfs een vork kunnen zijn. Dat is het gevolg van een toevallige ontdekking die het princiepe van de verlichting naar een heel nieuw niveau kan tillen.



Michael Bowers, student aan de Amerikaanse Vanderbilt University, probeerde kleine quantum-kristallen te maken, met een dikte van éénduizendste van een menselijke haar. Deze quantum-kristalen omvatten 100 tot 1.000 elektronen, bundels van energie die gemakkelijk gestimuleerd kunnen worden. Hoe kleiner ze zijn, hoe meer energie ze kunnen opwekken.

Wanneer quantum-kristallen belicht worden of elektrische spanning toegediend krijgen, beginnen ze hun eigen licht te produceren. Normaal heeft dat een heldere, levendige kleur, maar toen Bowers laserlicht gebruikte, gebeurde er iets merkwaardigs. Hij verkreeg immers plots een witte kleur. Normaal had hij een blauwe kleur verwacht.

Het nieuwe procédé verspreidt een warm geel-wit licht dat twee keer zo helder is dan de standaard gloeilamp van 60 watt. Bovendien zou de lichtbron ook liefst vijftig keer langer meegaan.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home