Handig in Huis

Friday, October 28, 2005

Amstelhof wordt Hermitage-dochter


In het Amstelhof, een pand uit de 17de eeuw, komt de Amsterdamse vestiging van het Hermitage. De aanpassingswerken moeten tegen eind 2008 afgerond zijn. Het huidige museum ontving al meer dan 300.000 bezoekers.

Volgens architect Hans van Heeswijk zal het gebouw sober en streng worden uitgewerkt en zou het erg klein ogen. Maar tijdens de presentatie van de plannen stipte hij aan dat het tevens bijzonder ruim zou ogen, met doorkijkjes en veel licht. Daarbij is er volgens de architect voor gezorgd dat het project geen kopie is van de Hermitage in Sint-Petersburg, maar
wel naar dezelfde kwaliteit en ambiance streeft.

Van Heeswijk stelt dat de indeling classicistisch is en strak en symmetrisch is opgevat. Maar daarnaast lijkt het volgens hem ook kloosterachtig, met gangen en binnentuinen. Bezoekers zullen volgens hem echt door het museum moeten kunnen dwalen.

Het nieuwe Hermitage zal vier vleugels tellen. In de westvleugel, het meest monumentale deel van het gebouw, krijgen de huidige kerkzaal, de historische keuken en de regentenkamers de functie van ontvangstruimte. Aan deze kant zal ook de hoofdingang komen. De bezoeker betreedt door de Ossenpoort de binnentuin van het complex en loopt naar de oostvleugel waar de kaartverkoop, een winkel, een café-restaurant en het auditorium komen.

De noord- en zuidvleugel bevatten de tentoonstellingszalen en toegevoegde kabinetten. De huidige behuizing van het Hermitage, die in februari 2004 haar deuren opende en al 300.000 bezoekers ontving, wordt een 'Hermitage voor Kinderen', met ateliers, leslokalen, een kinderwinkel en kindercafé. De buitenzijde van Amstelhof, dat tot de aankoop door de Hermitage dienst deed als verpleeghuis, blijft onveranderd. Eind 2008 moet het gebouw klaar zijn voor de eerste tentoonstelling.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home