Handig in Huis

Monday, October 31, 2005

Halve eeuw microgolf


De microgolfoven is niet meer weg te denken uit de keuken. Hij heeft zelfs onze hele eetcultuur veranderd. Het toestel wordt dit jaar een halve eeuw oud. De Amerikaanse producent Tappan bracht immers vijftig jaar geleden het eerste toestel voor huishoudelijk gebruik op de markt.

Eigenlijk werd het toestel bij toeval ontdekt. De Amerikaanse wetenschapper Percy Spencer deed in de late jaren veertig onderzoek naar zogenaamde magnetrons, een nieuw type van vacuümbuis. Tijdens één van zijn experimenten bleek in zijn broekzak een chocoladereep te smelten. Dat resultaat werd bevestigd door tests met popcorn en een ei.

Spencer besefte dat microgolfstraling, korte golven van elektromagnetische energie, in korte tijd voedsel kan opwarmen. De wetenschapper vroeg meteen een patent aan op zijn ontdekking en werkte verder aan de verfijning van de technologie.

In 1947 kwam de firma Raytheon, waarvoor Spencer werkte, met een eerste model op de markt. De oven had echter de afmetingen van een grote koelkast en een gewicht van 350 kilogram. De prijs bedroeg 5.000 dollar. Bovendien moest naast de oven ook nog een grote koelinstallatie gebouwd worden.

Met die problemen was commercieel succes bij de consument uitgesloten. In het industrie werd het toestel wel gebruikt voor het roosteren van koffiebonen, het drogen van chips en zelfs het drogen vankeramiek, papier en leder. In 1955 kwam Tappan echter op de markt met een compacter toestel dat iets meer dan een kwart kostte van het Raytheon-ontwerp.

In 1967 volgde het eerste tafelmodel van Raytheon. Vandaag zou in 95 procent van alle huishoudens een microgolf-toestel aanwezig zijn.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home