Handig in Huis

Saturday, October 29, 2005

Windmolens in moderne architectuur

Eeuwenlang werden in de Iraanse stad Yazd windmolens gebruikt om voor ventilatie te zorgen. Die techniek willen de architecten Hervé Richard en Shiva Tolouie uit Parijs gebruiken om ook in de moderne architectuur toe te passen.



Het architectenkoppel bestuurde vijf jaar lang de werking van de historische windmolens in Yazd. Richard is ervan overtuigd dat de technologie ook in de hedendaagse architectuur kan gebruikt worden.

De windmolens zijn in Yazd al in gebruik sinds de veertiende eeuw. Ze gebruiken de wind om voor de nodige ventilatie te zorgen in het warme woestijnklimaat en wordt ook elders in het Midden-Oosten toegepast. Yazd zou volgens Richard de grootste windmolens van de wereld hebben.


De techniek krijgt echter steeds meer concurrentie van commerciële moderne systemen. "Deze efficiënte apparaten verdienen het om bestudeerd te worden, niet alleen als biologische klimaatregelaar, maar ook veel breder naar de context van het landschap, vorm, gebruik, constructie, onderhoud en cultuurerfgoed," meende hij.

Een maquette van het project vormt een onderdeel van de tentoonstelling 'AlterArchitecture' in bij de Fondation pour l'Architecture aan de Kluisstraat 55 in Brussel. De tentoonstelling loopt nog tot 26 maart.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home