Handig in Huis

Friday, October 28, 2005

Tweede leven voor Antwerpse Schouwburg

Nu de herinrichtingswerken aan de Antwerpse Leien hun voltooiing naderen, kan de Antwerpse Stadsschouwburg echt aan zijn tweede leven beginnen. Dat benadrukte Geert Allaert van de Music Hall Group, die het gebouw beheert. Met financiële ruggensteun van de stad moet het gigantische complex zowel binnen als buiten een grondige facelift krijgen. In totaal zullen de werken ongeveer 20 miljoen euro kosten.



“De Antwerpse Stadsschouwburg is nog altijd één van de grootste bühnes van de wereld,” stipte Geert Allaert. “Deze schitterende infrastructuur willen wij maximaal tot zijn recht laten komen. Dat betekent dat de ruimtes niet alleen voor grote muziekspektakels zullen kunnen gebruikt worden, maar ook voor meetings en congressen. Bovendien willen wij in het complex ook een horecagedeelte uitbouwen.”

Tegen de première van de musical ‘Dracula’ volgende week moet de eerste faze van de aanpassingswerken, waarbij vooral aan het theatergedeelte aandacht werd geschonken, klaar zijn. In de lente van volgend jaar wordt aan de gevel en het horeca-gedeelte van het gebouw begonnen. Uiteindelijk volgt ook het trappengedeelte en de heraanleg van het plein, dat gedeeltelijk overkoepeld zal worden door een grote luifel krijgt, maar waar ook een parkje aangelegd zal worden.



Gerekend wordt met een uitvoeringstermijn van in totaal 24 tot 30 maand. In totaal kost het hele project een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro, waarvan 12,5 miljoen euro zal geïnvesteerd worden in het gebouw zelf. Het Antwerpse stadsbestuur heeft de Music Hall Group toegezegd van dat laatste bedrag 2,5 miljoen euro te zullen helpen financieren. Daarbij is een samenwerking met de Antwerpse Opera betrokken. Die krijgt immers de gelegenheid om er twintig jaar lang een productie voor een groter publiek op het programma te zetten. Gemikt wordt op ongeveer 300.000 bezoekers per jaar.

De Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen wees erop dat de Antwerpse Stadsschouwburg nu een specifieke plaats heeft ingenomen tussen de Antwerpse cultuurtempels, waarbij ook de Elisabethzaal en de Opera hun eigen opdracht hebben. Hij verwacht ook van de Bourlaschouwburg volgend jaar een gericht beleidsdossier.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home