Handig in Huis

Saturday, October 29, 2005

Nederland bouwt teveel langs autostrade

In Nederland worden nog altijd nieuwe woonwijken opgetrokken pal naast autostrades. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG). Bekommernis om de gezondheid van de toekomstige bewoners speelt bij de keuze van locaties volgens de onderzoekers blijkbaar geen enkele rol.

De RUG-onderzoekers stelden vast dat in Nederland op ruim 200 locaties langs de snelweg nieuwe woonwijken in ontwikkeling zijn. Toegegeven wordt dat in veel gevallen er een buffer aangelegd wordt en de huizen ook niet direct naast de snelweg liggen. "In een aantal andere gevallen is dat integendeel echter wel het geval," wordt er opgemerkt.

De toekomstige bewoners krijgen daardoor volgens de onderzoekers niet alleen met een twijfelachtige luchtkwaliteit te maken, maar ook met geluidsoverlast en risico's omtrent externe veiligheid. "Bij de locatiekeuze spelen dergelijke overwegingen echter nauwelijks een rol," stippen de onderzoekers aan. "Doorslaggevend zijn veeleer de kosten en het gemak waarmee een locatie ontwikkeld kan worden."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home