Handig in Huis

Thursday, November 03, 2005

Bescherming op Grote Zavel

De Brusselse regering heeft verschillende gebouwen op de Grote Zavel beschermd. Dat heeft Emir Kir, de Brusselse staatssecretaris voor monumenten en landschappen, bekend gemaakt. Hij voegde er aan toe dat beschermingsbeleid nog verder te willen zetten.

De regering beschermt de huizen aan de Bodenbroekstraat 6, 8-8a, 12 en 18-20 in hun totaliteit en bepaalde delen van huisnummer 10 aan de bovenkant van de Grote Zavel. De maatregelen vullen de bescherming aan van huisnummers 14 en 16, die dateert van 2003.

"In de straat staat een interessante rij traditionele klassieke en neo-klassieke gebouwen die opgetrokken werden van de 17de tot de 19de eeuw," benadrukte de Brusselse minister. Volgens Kir maakt de bescherming deel uit van zijn beleid om gebouwen uit die periode te vrijwaren. Er zullen volgens hem later nog andere beschermingen op de Grote Zavel volgen. "Het zijn voorbeelden van de Brusselse traditionele architectuur en bouwwijze," voert hij aan.

Het uitzicht van de Grote Zavel werd in de 19de eeuw grondig gewijzigd door het doortrekken van de Regentschapstraat. In de Bodenbroekstraat blijven alleen nog oude huizen over aan de pare zijde. De huizen aan de onpare zijde werden in de 19de eeuw gesloopt om de koormuur van de aanpalende kerk vrij te maken.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home