Handig in Huis

Saturday, November 26, 2005

Akropolis niet ondergraven


Het Parthenon in Athene wordt niet bedreigd door water dat in de rotsen onder het klassieke gebouw sijpelt. Dat heeft Petros Tatoulis, de Griekse onderminister van cultuur, benadrukt. Het alarm was gegeven door architect Manolis Korres, één van de centrale figuren in de restauratie van het 2.500 jaar oude monument op de Akropolis.

De zware regenval van de voorbije dagen zorgde er volgens Korres voor dat het regenwater steeds meer in de rots onder het Parthenon doordrong en uiteindelijk de fundamenten van het monument zou kunnen aantasten. Maar Tatoulis ontkent dat er enig gevaar bestaat.

De onderminister benadrukte dat tijdens een bezoek aan de Akropolis in het kader van een actie om de standbeelden, die 200 jaar geleden weggehaald werden en overgebracht werden naar het British Museum in Londen, terug op hun oorspronkelijke locatie te krijgen.

Daarvoor wordt een nieuw museum in beton en glas, ontworpen door de Amerikaanse architect Bernard Tschumi en zijn Griekse collega Michael Photiades, op de Akropolis opgetrokken. Het gebouw moet eind volgend jaar klaar zijn. Het moet in de plaats komen van een klein museum en de collectie van het British Museum - de Elgin Marbles - herbergen.

Om de collectie terug te krijgen werd de International Organization for the Reunification of the Parthenon Marbles opgericht. Die omvat activisten uit Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Australië, België, Zweden, Italië, Servië-Montenegro, Spanje, Cyprus, Rusland en Duitsland.

Zij stellen dat het British Museum de terugkeer van de collectie probeert te verhinderen. "Maar dit is geen nationale kwestie," aldus Tatoulis. "De collectie vormt een onderdeel van het werelderfgoed."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home