Handig in Huis

Sunday, November 27, 2005

Europa verplicht verkoop Antwerps gerechtsgebouw

Minister van justitie Laurette Onkelinx (PS) is tegen de verkoop van gerechtsgebouwen aan de privé-sector. Maar in Antwerpen moest dat wel, onder druk van Europa. Dat vertelde ze aan volksvertegenwoordiger Servais Verherstraeten (CD&V), die vragen had bij de verkoop van het nieuwe Antwerpse paleis aan de privé-sector.

"Aanvankelijk zou de bouwpromotor 27 jaar eigenaar blijven van het nieuwe paleis en zou de Regie der Gebouwen het huren," aldus de minister. "Daarna zou de Regie eigenaar worden. Maar deze lease-operatie mocht niet van de Europese Unie."

"Daarom bedacht minister van Financiën Didier Reynders (MR) een andere constructie, waarbij het nieuwe paleis na oplevering door de Regie wordt verkocht en onmiddellijk terug gehuurd," benadrukte minister Onckelinx. "Het gaat om opgelegde begrotingstechnische operatie, waarvan wordt verwacht dat ze goedkoper is dan wanneer de Regie het paleis niet zou verkopen."

Het huidige verkoopdossier bevat volgens de minister een huurprijs die door een consultancybureau is berekend en die door de Regie zal moeten worden betaald. "Het dossier werd zopas verstuurd naar de kandidaat-kopers," aldus de minister.

Ze stelde daarbij dat de aankoop geldt voor 36 jaar. Na die periode kan de Regie opnieuw eigenaar worden.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home