Handig in Huis

Tuesday, November 08, 2005

Bezwaar tegen bouwplannen Mercatorpark

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgois (N-VA) heeft via Toerisme Vlaanderen bij het gemeentebestuur van De Haan bezwaar aangetekend tegen de bouw van tweehonderd nieuwe vakantiewoningen op camping Mercator in Wenduine. Een projectontwikkelaar wil op het kampeerterrein 280 plaatsen voor
caravans vervangen door 200 huisjes.

De gebruikers van de camping voerden eerder al protestacties. Volgens de minister is het Mercatorpark een vergunde kampeerverblijfplaats van categorie 2. Er is plaats voor 268 openluchtrecreatieve verblijven. Voldoende aanbod van kampeerplaatsen aan de kust is volgens de minister belangrijk voor het totale toeristische beleid.

"Kamperen is een belangrijke vakantievorm voor een bepaalde toeristische doelgroep," aldus de minister. "Het verdwijnen van het Mercatorpark kan leiden tot een nijpend gebrek aan kampeerplaatsen aan de Kust. Het huidige aanbod plaatsen zal niet meer kunnen voldoen aan de vraag."

Het bezwaar verwijst ook naar de stijgende grondprijs door de opkooppolitiek vanprojectontwikkelaars. De omvorming van campings naar weekendverblijfparken staat volgens Toerisme Vlaanderen vaak gelijk met de creatie van verkaptewoonzones.

"Bovendien evolueren dergelijke weekendverblijfparken dikwijls naar toeristisch uitgebate vakantieparken die wegens stedenbouwkundige inbreuken niet meer in staat zijn een toeristische vergunning te verkrijgen en illegaal verder exploiteren," wordt er nog opgemerkt.

Toerisme Vlaanderen wijst ook op de ruimtelijke gevolgen van de grote gebieden met witte vissershuisjes. In het bezwaar is sprake van horizontale appartementsblokken die op termijn nefast kunnen zijn voor de toeristische aantrekkingskracht van de kust. Volgens de bezwaarindiener zet het omvormingsproces aan tot een snellere verstening van het polderlandschap.

Toerisme Vlaanderen vraagt het gemeentebestuur van De Haan om de bouwvergunning voor de 200 huisjes tegen te houden tot met minister Bourgeois en de West-Vlaamse bestendige deputatie over de mogelijkheden tot beschermende maatregelen voor het kampeertoerisme isoverlegd.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home