Handig in Huis

Friday, November 04, 2005

Amerikaanse architectuurprijs voor prins Charles


De Britse kroonprins Charles heeft bij zijn bezoek aan de Verenigde Staten de Vincent Scully-prijs gekregen, een jaarlijkse prijs van het National Building Museum in New York. De prijs wordt toegekend aan personen met bijzondere verdiensten op het gebied van architectuur-kritiek, landschapsarchitectuur, monumentenzorg of stedebouw.

Professor Vincent Scully huldigde de Britse kroonprins voor de moed die hij getoond heeft bij het verdedigen van zijn stellingen rond architectuur, stedebouw en het behoud van het Britse erfgoed, ondanks zware oppositie en het gevaar zich in diverse kringen onpopulair te maken.

Daarbij wees Scully op het betoog van Prins Charles voor een evenwichtige groei van steden, de traditionele stadsplanning en de publieke aandacht voor architectuur. De Britse kroonprins ondersteunt in zijn vaderland een stichting, die actief is rond architectonische en stedebouwkundige projecten.

Eerder dit jaar voerde hij tijdens een toespraak voor het Britse Royal College of Physicians aan dat de auto-gerichte steden van vandaag bijdragen tot problemen als overgewicht, ademhalingsstoornissen en hartaandoeningen. "Wanneer we op een slechte manier bouwen, bederven we niet alleen het milieu, maar brengen we ook schade toe aan onze eigen gezondheid," benadrukte hij.

Nieuwe architectuur moest volgens hem beschouwd worden als een onderdeel van de levende taal. Tevens waarschuwde Charles voor het gevaar dat architectuur zou evolueren tot een iconisch statement en een kanaal zou worden voor egoïstische ambities. Hij stelde daarbij dat het Britse natuurlijke en bouwkundige milieu tijdens de vorige eeuw talloze keren geweld is aangedaan.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home