Handig in Huis

Tuesday, October 18, 2005

Fraude met mazout?

Douane & accijnzen onderzoekt grootschalige fraude met stookolie bij Interoil Lummen, een van de grotere brandstoffen-leveranciers van Vlaanderen. Het Limburgse bedrijf, met depot in Antwerpen, is verzegeld. Er zou gesjoemeld zijn met het injectiesysteem voor het toevoegen van rode kleurstof, waardoor massaal taks werd ontdoken.

Door een manipulatie van het automatische injectiesysteem werd aan de mazout - die als huishoudbrandstof werd verkocht - geen rode kleurstof en ‘solvent yellow’ toegevoegd, zoals verplicht. De laadbon vermeldde dat de tankwagen met rode stookolie wegreed, terwijl er in feite witte, veel duurdere gasolie in de laadruimte stak. Op die manier werden per tankwagen zowat 18.000 euro aan accijnzen ontdoken. Geld dat men in eigen zak kon steken.

Speurders van de opsporingsdienst minerale oliën konden de fraude zaterdag op heterdaad vaststellen. Een Luikse klant werd ingerekend. Onderzoek moet uitwijzen hoe omvangrijk de fraude is. De Luikse klant nam alleszins grote hoeveelheden brandstof af bij Interoil. Het staat vast dat het niet de eerste keer was. De ontdoken accijnzen kunnen in de honderdduizenden euro’s lopen.

Nagegaan wordt of meer klanten betrokken zijn bij de fraudepraktijken. De onderzoekers controleren ook wie binnen het bedrijf op de hoogte was van de manipulatie van het injectiesysteem. Het is nog onduidelijk of de directie weet had van de fraude. Volgens een woordvoerder van Interoil voldoen de machines aan alle wettelijke normen en is nog niets bewezen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home