Handig in Huis

Friday, October 14, 2005

Britten moeten zich opmaken voor Siberische winter


Britse huiseigenaars moeten hun woningen voorbereiden op een strenge winter. Halifax Home Insurance volgt met die stelling het Britse Environment Agency (EA), dat gewaarschuwd heeft dat vele Britten het risico lopen het
slachtoffer te worden van overstromingen, maar niet voldoende voorzorgen nemen.

Halifax benadrukt dat de schadeclaims voor storm- en waterschade in Groot-Brittannië sinds 2001 met 40 procent zijn toegenomen. Vorig jaar behandelde Halifax 20.000 dossiers voor een gezamenlijk bedrag van meer dan 17 miljoen pond. Dit jaar is het aantal claims al opgelopen tot 23.000 dossiers en het herfstseizoen is zelfs nog niet echt op gang gekomen.

"Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen en vele schade zou voorkomen kunnen worden indien huiseigenaren een beetje moeite zouden doen om hun woningen voor te bereiden op de winter. In totaal zouden er vijf miljoen
Britten leven in potentiële overstromingsgebieden. "Maar meer dan veertig procent is zich niet bewust van het gevaar," aldus Halifax.

EA-topvrouw Barbara Young stelde dat Groot-Brittannië wellicht niet het gevaar loopt getroffen te worden door rampen als de tsunami of de orkaan Katrina, maar dat hevige regenval en stormen op zee desondanks voor een reëel overstromingsgevaar zorgen. "Het is dan ook belangrijk dat mensen proberen de zware financiële en emotionele kosten van overstromingen proberen te vermijden," benadrukte ze.

Halifax wijst erop dat grote weersgebeurtenissen weliswaar het nieuws domineren, maar dat dagelijkse problemen zoals bevroren leidingen, omgevallen bomen en beschadigde daken talloze gezinnen een ellendige winterperiode bezorgen.

Daarom stelt de verzekeraar dat huiseigenaars er goed zouden aan doen de afwatering en danken te controleren, uit te zoeken of laaghangende takken en zwakke wortels geen potentieel gevaar opleveren en dat de verwarming tenminste op tien graden staat, zodat leidingen niet kunnen bevriezen.

De overstromingen in het najaar van 2000 brachten 10.000 Britse woningen schade toe. De totale financiële kost liep op tot meer dan 1,3 miljard pond. Weerdeskundigen voorspellen er een bijzonder strenge winter, de koudste in meer dan tien jaar.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home