Handig in Huis

Thursday, October 13, 2005

Veel gezinnen zonder gas of elektriciteit?

Deze winter mogen geen mensen worden afgesloten van elektriciteit of gas. De partij Groen zal die eis volgens volksvertegenwoordiger Mieke Vogels verdedigen in de themacommissie energiearmoede van het Vlaams parlement. Vogels vreest dat anders de volgende maanden nog vele gezinnen dreigen afgesloten te worden. De commissie start volgende week de werkzaamheden.


Sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn in Vlaanderen volgens Groen al 44.817 gas- of elektriciteitsklanten gedropt door de commerciële leveranciers. "Eind 2004 was al bij 2.257 gezinnen de elektriciteit definitief afgesloten en 1.189 gezinnen moeten het sinds die datum stellen zonder gas," stipt Mieke Vogels aan.

De komende maanden lijken volgens haar nog eens honderden gezinnen afgesloten te worden van gas of elektriciteit, ditmaal door de sociale leveranciers. "Van de 8.731 dossiers die tussen juli 2004 en maart 2005 werden ingediend bij de lokale adviescommissies (LAC), die worden voorgezeten door het OCMW , werd in 56 procent van de dossiers beslist om definitief af te sluiten."

Groen stelt dat de problemen zich vooral voordoen in de grote steden. "Antwerpen alleen al is goed voor 30 procent van dossiers, Gent voor 15 procent," voert de partij aan. "De meeste mensen die voor het LAC moeten verschijnen, zijn helemaal geen OCMW-cliënten. Het zijn mensen die de hoge energieprijzen niet meer aankunnen. Het stookoliefonds van de regering helpt niet. In de steden wordt amper op stookolie verwarmd."

Het gevolg daarvan is dat duizenden gezinnen de volgende winter opnieuw zonder licht en verwarming zullen moeten doorbrengen. "Dat moet stoppen," reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels. Zij vraagt van de bevoegde
Vlaamse ministers Vervotte en Peeters dat de nodige initiatieven genomen zouden worden.

Groen vraagt alvast dat de leveranciers tot 1 april 2006 stoppen met het afsluiten van gas en elektriciteit. "Die periode moet worden aangewend om de LAC-werking te verbeteren," meent Mieke Vogels. "De mensen in het LAC verzuipen in de administratieve beslommeringen. In Antwerpen behandelt het LAC per maand 300 tot 400 dossiers. Het OCMW moet in elk dossier nagaan of er - zoals de wet voorschrijft - sprake is van onwil tot betalen en moeten kunnen beslissen wie een verwarmingstoelage, een bijdrage voor het energiefonds of een stookoliebijdrag nodig heeft."

Mieke Vogels stipt aan dat deze beslissingen steeds moeten verantwoord worden met een berg papier. "Het OCMW kan
die opdracht echter niet aan, het LAC evenmin," voert ze aan. "Maar het gaat wel over de vraag of mensen straks al dan niet in de kou komen te zitten." Ze vraagt meteen dat de sociale leverancier een programma start om de woningen van zijn klanten te onderwerpen aan een energie-audit en om aangepaste programma's uit te werken om deze woningen te isoleren.

"Mensen die ten einde raad zijn, die hun energierekening niet meer kunnen betalen, moet men niet vragen hun woning te isoleren," stelt ze. "Daar hebben ze zeker de centen niet voor. De overheid moet hiervoor creatieve oplossingen aandragen. Dit kan bijvoorbeeld door systemen waarbij de energieklant na de isolatie, op het moment dat hij minder verbruikt, toch dezelfde maandrekening blijft betalen tot de investering voor meer rationeel energieverbruik is afbetaald."

Basisprogramma's voor isolatie zoals het vervangen van ramen en het plaatsen van dubbele beglazing kunnen collectief worden aanbesteed om de prijs te drukken. In Duitsland sluit de overheid hiertoe jaarlijkse contracten af met de confederatie van de bouwnijverheid. "De overheid moet fraudeurs aanpakken," aldus nog Mieke Vogels. "Maar de overheid moet er ook voor zorgen dat niemand in hartje winter zonder licht of verwarming wordt gezet. Door de huidige LAC-werking is dat onmogelijk. Aan die toestand moet een einde komen."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home