Handig in Huis

Sunday, October 16, 2005

Wandelen langs bunkers

In het Oostvlaamse Gijzenzele is de Bunker Wandelroute voorgesteld. De toeristische route - gesteund door de provincie Oost-Vlaanderen - slingert zich langs de drie Oosterzeelse deelgemeenten Landskouter, Gijzenzele en Moortsele over een afstand van 13 kilometer langs de bunkers uit de tweede wereldoorlog.

De bunkers maken deel uit van het Bruggenhoofd Gent, een verdedigingslinie die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd opgetrokken. Zij vormen de rode draad van de wandeling. Het hoogtepunt van de route is de Betsberg, tijdens de oorlog een strategisch belangrijk punt van waaruit men met mooi weer de torens van Gent kan opmerken.

De route maakt vaak gebruik van veld- en kerkwegels. Deze zogenaamde trage wegen werden de voorbije jaren in Oosterzele, in nauw overleg met Toerisme Oost-Vlaanderen, opnieuw vrijgemaakt en volop ontwikkeld. Studenten van de Hogeschool Gent hebben de afgelopen jaren de toestand van de veld- en kerkwegels in de streek vergeleken met de atlas van buurtwegen uit 1843 en brachten de begaanbaarheid van de bestaande trage wegen in kaart.

De Bunker-route is volledig bewegwijzerd met beige-groene bordjes op houten platen. Er is ook een handleiding met wegbeschrijving. Deze kleine brochure kost 1,25 euro en is verkrijgbaar bij de plaatselijke diensten voor toerisme, de toeristische infokantoren en VVV's. Bestellen kan ook bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Het Metselaarshuis, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home