Handig in Huis

Thursday, October 13, 2005

Restauratie voor hoeve Colonie Agricole

Een hoeve uit de 19de eeuw, onderdeel van de Colonie Agricole in Lommel, wordt omgebouwd tot museum en natuureducatief centrum. De restauratie van het gebouw werden onlangs op gang gebracht. Het complex werd in 1999 erkend als beschermd erfgoed.

De Hoeve Corens in Lommel begint aan een nieuw leven als museum en natuureducatief centrum. De woning, genoemd naar zijn laatste bewoner, is het laatste restant van een mislukte landbouwnederzetting in de periode 1850 tot 1860. De restauratiewerken aan hoeve Corens zijn eind vorige maand gestart en zullen een jaar duren. Omwille van de historische waarde is het gebouw door de Vlaamse Gemeenschap erkend als beschermd erfgoed.

De werken worden uitgevoerd onder leiding van het architectenbureau Kemps. De restauratie kost 428.212 euro. De Vlaamse Gemeenschap neemt zestig procent van de werken voor zijn rekening. De rest wordt in gelijke mate gedragen door de provincie Limburg en de stad Lommel.

De twintig boerderijtjes werden in 1850 in opdracht van de staat gebouwd. Voor het project Colonie Agricole kreeg elke landbouwer een perceel grond. Geen van de kolonisten slaagde erin zijn landbouwbedrijf te leven en in 1860 werd het project opgedoekt en de Kolonie kwam in privé-handen. De Hoeve Corens wordt het monument dat de geschiedenis van de parochie Kolonie weerspiegelt. Het woonhuis wordt conciërgewoning. In de schuur en de stallen komt een natuureducatief centrum

0 comment(s):

Post a comment

<< Home