Handig in Huis

Friday, October 14, 2005

Slechte ijspiste op Olympische Spelen?

Het is zeer de vraag of Italië helemaal klaar zal zijn voor de Olympisch winterspelen in Turijn, die nog iets meer dan 100 dagen verwijderd zijn. Er wordt weliswaar hard gewerkt om alle accommodaties op tijd af te krijgen en de bouw van de Oval Lingotto - de olympische schaatshal- is vergevorderd, maar getwijfeld wordt of ook de ijsvloer tijdig zal kunnen worden aangebracht.

Tijdens de zomer werden de vriesbuizen getest en in september werd er een dun ijsvloertje gelegd, maar daar blijft het dan ook bij. Pas deze maand wordt er zogenaamd sportijs gevroren en half hovember moet er goed wedstrijdijs liggen zodat buitenlandse ploegen op de baan kunnen trainen. De World Cup wedstrijden op 9, 10 en 11 december zijn de eerste en tevens laatste serieuze test voor de Oval Lingotto.

Volgens de delegatieleider van de Nederlandse Olympische schaatsers is er minstens een jaar nodig om goed competitie-ijs te maken. Zo lang zou er namelijk nodig zijn voor al het fijne bouwstof uit de hal is verdwenen. Stof is er echter volop in de Oval Lingotto. Het terrein rondom de schaatshal ligt nog grotendeels braak en het asfalt voor de parkeerplaatsen moet nog worden gelegd. Ook dertien maanden van bouwen, timmeren en zagen hebben hun sporen achtergelaten.

De verwachting is dat de baan in Turijn te laat helemaal klaar zal zijn voor het olympische schaatstoernooi. De kritieken worden door het Italiaanse organisatiecomité weggewuifd en er wordt gesteld s een goede oplossing gevonden voor het stofprobleem. "We vriezen de baan op en schrapen twee dagen voor de competitie anderhalve centimeter ijs weg," wordt er opgemerkt. "Die toplaag brengen we dan weer nieuw op. Dan hebben we schoon ijs."

Een andere manier om het stofprobleem in de hal uit de wereld te helpen, is de conditionering van de lucht. Met een geavanceerd luchtfiltersysteem wordt het stof uit de lucht gezeefd. Velen twijfelen echter of dit ook in de praktijk zal werken en er wordt gevreesd dat er volgend jaar in februari niet veel schaatsrecords zullen sneuvelen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home