Handig in Huis

Saturday, October 15, 2005

Boerderij op het dak


Het dak van de woning kan perfect landbouwgebied worden. Dat stelt de Amerikaanse architect en industrieel ontwerper William McDonough. Het idee vormt een onderdeel van een project dat zijn bureau uitwerkt voor de China Housing Industry Association (CHIA), waarvoor zijn bureau woongelegenheid voor 400 miljoen mensen moet creëren.

De CHIA moet de volgende twaalf jaar een woning creëren voor bijna een half miljard mensen. "Om dat doel te bereiken ontwerpen we samen met hen zeven nieuwe steden," vertelde William McDonough aan Newsweek. "Om dat doel te bereiken, zoeken wij welke materialen er in de toekomst gebruikt kunnen worden."

Daarbij denkt McDonough onder meer aan het nieuwe polystyreen van BASF. "Dat bevat geen schadelijke chemicaliën," benadrukte de architect. "Het kan bovendien gebruikt worden om muren te bouwen die tegelijkertijd licht, sterk en superisolerend zijn. De verwarming en airco van het gebouw kost bijna niets. Bovendien is de woning ook bijzonder stil. Er kunnen dertien mensen wonen in de flat op de bovenliggende verdieping, maar men zal er niets van horen."

Het bureau McDonough, Braungart Design Chemistry ontwierp ook een luxueus toilet waarbij het doorspoelen gebeurt zonder veel water, maar waarbij een soort mist wordt gebruikt voor ontsmetting en het doden van bacterieën. "In de onmiddellijke omgeving worden bamboevelden aangelegd om het water te zuiveren," voerde McDonough aan. "Bamboe groeit dertig centimeter per dag, wat dan weer geoogst kan worden en hout oplevert."

De Chinese overheid heeft angst dat de urbanisatie de productiev landbouwruimte zal innemen. "Daarom verplaatsen we de landbouw naar de daken van de woningen," merkte McDonough op. "Dat is althans mijn voorstel. De boeren kunnen beneden wonen. Wie vanop afstand naar de stad kijkt, zal de indruk krijgen dat ze deel uitmaakt van het landschap."

Hij wees erop dat een traditioneel dak niet praktisch is. "Het heeft zwaar te lijden van weerschommelingen en ultraviolet licht," voerde hij aan. "Om de twintig jaar moet het vervangen worden. In San Bruno (Californië) hebben we een groen dak gebouwd van gras. Het dak dempt de geluiden van het luchtverkeer op de luchthaven van San Francisco en absorbeert het stormwater. Bij de fabriek van Ford in River Rouge heeft een dergelijk dak voor miljoenen dollar besparingen gezorgd bij de opvang van regenwater."Bij de energievoorziening in de nieuwe Chinese steden denkt McDonough aan zonnewarmte. "Ik wil zonne-energie goedkoper maken dan steenkool, maar om dat te realiseren heeft men een land als China nodig," benadrukte hij. "Zonnecollectoren moeten niet op de daken van woningen geplaatst worden, maar in centrales van vierkante kilometers groot."

Dat zou de kostprijs van de zonne-energie volgens de architect drastisch kunnen doen dalen. "Bovendien zorgt het ook voor extra jobs, niet alleen bij de productie, maar ook bij de plaatsing en het onderhoud," benadrukte hij nog. "Bovendien zorgt dit voor eigen energie-voorziening. Men is niet van invoer afhankelijk en dus minder kwetsbaar."

Kernenergie is aan McDonough niet besteed. "Ik hou van kernenergie, maar ik zou graag hebben dat die op de plek blijft waar God ze gecreëerd heeft, 130 miljoen mijlen ver, in de zon," stipte hij aan.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home