Handig in Huis

Monday, October 17, 2005

Moderne architectuur voor San Francisco

San Francisco heeft nu zijn eigen ikoon van moderne architectuur. Zopas werd er een met koper bekleed museum geopend in de onmiddellijke omgeving van de Golden Gate Bridge. Daarmee is een einde gekomen aan een lange lijdensweg. Een dergelijk gebouw betekent volgens het persbureau Reuters een grote stap voor de stad.



San Francisco staat immers bekend voor zijn Victoriaanse wijken en historische kabeltrams. "De bewoners waren er altijd vooral geïnteresseerd in het behoud van hun historische stad dan in de realisatie van moderne architectuur, zoals die gepersonaliseerd wordt door het nieuwe de Young Museum," aldus Reuters.



Het museum in het Golden Gate Park werd ontworpen door de beroemde Zwitserse architecten Herzog & de Meuron. "In tegenstelling tot steden zoals Parijs en New York, heeft San Francisco nooit voldoende aandacht besteed aan grote architecturale realisaties," benadrukte Deborah Frieden, project-directeur van het museum. "Dit is pas de eerste keer dat zoiets hier tot stand komt."

Daarbij wordt opgemerkt dat het gebouw zijn omgeving niet beheerst, maar er eerder in opgaat. "De architecten wensten ook dat het gebouw elementen overnam van het natuurlijk landschap, dat voortdurend wijzigt," aldus Frieden. "Onder verschillend licht krijgt het gebouw dan ook een verschillend karakter, afhankelijk van het zonlicht of de mist."

Het oorspronkelijke de Young Museum, in 1894 gebouwd voor de California Midwinter International Exposition, werd vijf jaar geleden gesloten nadat het stadsbestuur geoordeeld had dat de bewarende maatregelen na de aardbeving van 1989 onvoldoende waren gebleken. De stad had echter geen geld om het origineel te herstellen en twee keer werd een investering in een nieuw gebouw afgewezen.

Daardoor kwam de toekomst van het museum in gevaar, tot voorstanders erin slaagden 200 miljoen dollar samen te brengen. Daarop werd het oude gebouw afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe project. Maar nog was niet iedereen gelukkig met die beslissing, want sommigen vonden het museumgebouw te groot of dat het de rust van het Golden Gate Park zou verstoren.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home