Handig in Huis

Friday, October 14, 2005

Oudste stenen huis Nederland

Archeologen hebben bij graafwerkzaamheden in het centrum van Nijmegen funderingen aangetroffen van het tot nu toe oudste stenen huis van Nederland. In de bouwput zijn tevens antieke dakpannen en siervoorwerpen aangetroffen, wat er volgens de archeologen op duidt dat het gebouw kort na het begin van de jaartelling door zeer vooraanstaande mensen moet zijn bewoond.

Nijmegen viert dit jaar het 2000-jarig bestaan. Dat de stad echt de oudste van Nederland is, is aan het eind van de vorige eeuw onomstotelijk vastgesteld na het vinden van een gedeelte van een Romeinse godenpijler uit 14 na Chr. De funderingen van het nu aangetroffen gebouw dateren ongeveer uit 40 na Chr.

De gemeente wist volgens een woordvoerder wel bijna zeker dat er bij de bouwactiviteiten op de St. Josephhof Romeinse resten zouden worden gevonden. De vondst van het stenen huis heeft de stadsarcheologen toch verrast, omdat dit er op wijst dat Nijmegen in de Romeinse tijd nog veel aanzienlijker moet zijn geweest dan tot nu toe aangenomen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home