Handig in Huis

Thursday, December 08, 2005

Petit Palais Parijs opnieuw toegankelijk


Na vier jaar sluiting opent het Petit Palais in Parijs vandaag opnieuw zijn deuren. Renovatiewerken hebben het ruim honderd jaar oude gebouw zijn origineel ontwerp terugbezorgd, maar hebben ook extra ruimtes gecreëerd, zodat er in de toekomst ook minder bekende collecties aan bod kunnen komen. Het Petit Palais is sinds 1902 immers de thuisbasis van le Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris.

Het Petit Palais aan de Avenue Winston-Churchill werd door architect Charles Girault ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1900. Hij kreeg daarbij de opdracht om bijzondere aandacht te besteden aan de lichtinval, want de kunstwerken van het museum mochten alleen aan het daglicht worden bloot gesteld. Maar in de loop van de geschiedenis werden vensters dicht gemaakt, galerijen gecompartimenteerd en geplafonneerd.

Het gebouw takelde steeds verder af en had af te rekenen met waterinsijpeling. Brokstukken van de gevel kwamen los en de tuin werd gesloten voor het publiek. "Dat had ook weinig interesse voor het Petit Palais," merkt de krant Le Monde op. "Men kwam er voor tijdelijke tentoonstellingen, maar negeerde grotendeels de permanente collecties die slecht gepresenteerd werden of zelfs helemaal onzichtbaar bleven."
In 1998 werd beslist om het complex te renoveren. De opdracht werd toegewezen aan het architectenbureau Chaix et Morel. Dat kreeg een drieledige taak, met het heropbouw van de originele structuren, het creëren van bijkomende ruimtes en de museumpresentatie moderniseren. "Op die manier heeft het gebouw zijn transparantie teruggevonden en zijn ook de decors opnieuw aan de oppervlakte gekomen," stipt de krant aan. "Ook de tuin werd opnieuw aangelegd."

De expositieruimte werd van 15.000 vierkante meter uitgebreid tot 22.000 vierkante meter. Dat laat het museum toe om 1.300 kunstwerken te tonen in plaats van de vroegere 800 exemplaren. Een ruimte van 450 vierkante meter geeft de gelegenheid om de rest van de collectie afwisselend te tonen. De restauratie heeft in totaal 72 miljoen euro gekost. Het is vanaf 10 december opnieuw toegankelijk voor het publiek.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home