Handig in Huis

Monday, December 05, 2005

Aardbevingen door Taipei 101?


De bouw van wolkenkrabbers kan mogelijk aardbevingen uitlokken. Dat stelt een Taiwanees geoloog. Hij is tot de vaststelling gekomen dat Taipei, de hoofdstad van het land, meer aardbevingen heeft gekend sinds de Taipei 101, het hoogste gebouw van de wereld, werd opgetrokken.

Lin Cheng-Horng, geoloog aan het Taiwanese Institute of Earth Sciences, voert aan dat Taipei historisch gezien weinig last heeft van aardbevingen. "Maar sinds de bouw van de wolkenkrabber - 508 meter hoog - in 1997 is begonnen, kende de stad onder het gebouw twee kleine aardbevingen van 2 tot 2,5 op de schaal van Richter, in oktober 2004 en maart 2005."

Het is volgens hem duidelijk niet uitgesloten dat die aardbevingen veroorzaakt zijn door de constructie van Taipei 101. "Indien de seismische activiteit of dit niveau blijft of zelfs verergert, mag men niet uitsluiten dat aardbevingen kunnen worden uitgelokt door de bouw van wolkenkrabbers," meent Lin Cheng-Horng.

Michael Liu, woordvoerder van Taipei 101, stelt echter dat het project beantwoordt aan de geologische normen en milieuvereisen die door de overheid van Taiwan werden gesteld.

Taiwan wordt geregeld getroffen door aardbevingen, te danken aan een seismologisch actief gebied in het Pacific Bassin, maar Taipei zelf heeft in het verleden weinig bevingen gekend. Het ligt immers op de westerse grens van de plaat van de Filippijnse Zee.

Lin stelt dat Taipei 101 ongeveer 700.000 ton weegt en een vertikale druk op zijn grondvesten uitoefent van 4,7 bar. Een gedeelte van die druk zou op de ondergrond worden overgedragen door de zachte rotslagen onder het gebied. "Die druk kan net de druppel zijn die een aardbeving veroorzaakt," vertelt de geoloog aan Reuters.

Hij geeft echter toe dat zijn stelling louter theoretisch is en dat hij niet met zekerheid is dat de Taipei 101 verantwoordelijk was voor de stijging van de seismologische activiteit van de voorbije jaren. "Ik weet niet of dit toeval is of dat er inderdaad een verband kan gelegd worden," stipt hij aan. "Het is moeilijk om te bewijzen, maar ook moeilijk om te weerleggen."

Lin vraagt dan ook een diepgaander onderzoek. "Dit zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de bouw van andere wolkenkrabbers, zoals de geplande duizend meter hoge Sky City 1000 in Japan, een ander gevoelig gebied voor aardbevingen," waarschuwt hij.

In de Verenigde Staten, Japan en Canada werd eerder al gewezen op de relatie tussen damprojecten en aardbevingen. Maar tot nu toe zouden er geen studies zijn die aanwijzingen geven dat ook wolkenkrabbers bevingen kunnen veroorzaken.

De geoloop stuurt aan op het installeeren van gevoeliger sensoren om bevingen te volgen. De meeste Taiwanese sensoren zijn bovengronds aangebracht, in tegenstelling tot Japan, waar meer dan duizend sensoren tot op een diepte van honderden meters trillingen noteren. De Taipei 101 is gebouwd om te weerstaan aan een aardbeving van 7 op de schaal van Richter en een stormkracht van meer dan 60 meter per seconde.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home