Handig in Huis

Wednesday, October 12, 2005

Bezoekerscentrum op Giant's Causeway


De Ierse architect Roisin Heneghan heeft een internationale wedstrijd gewonnen voor de bouw van een ontvangstcentrum op de Noord-Ierse Giant's Causeway, een site die tot het Werelderfgoed van de Unesco behoort. Het Ierse project werd gekozen uit ruim 200 inzendingen van over de hele wereld.

Het nieuwe centrum werd daarbij zo ontworpen dat het helemaal opgaat in het indrukwekkende landschap aan de noordkust van County Antrim. Minister van binnenlandse zaken Peter Hain had het daarbij over een verbazingwekkende architectuur die bezoekers uit de hele wereld een unieke ontvangstruimte zal bezorgen.

Hij voegde er aan toe dat het project in vele jaren één van de belangrijkste ontwikkelingen is voor de Noord-Ierse toeristische industrie. Tom McGrath, voorzitter van de Noord-Ierse toeristische dienst, stipte aan dat het ontwerp perfect beantwoordt aan de vereisten van de bijzonder gevoelige Werelderfgoed-site.

Heneghan ging in de wedstrijd collega's als Riina Palva (Finland) en Matos Gameiro-Carlos Crespo (Portugal) vooraf. De Ierse architect werd eerder ook al bekroond voor het ontwerp van het Grand Museum in Egypte en de Carlisle Pier in Dublin.

Er wordt nog een afzonderlijke competitie uitgeschreven om een ontwerper aan te duiden voor de tentoonstellingsruimten.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home