Handig in Huis

Tuesday, October 11, 2005

Tel Aviv krijgt Rabin Center

In de Israëlische hoofdstad Tel Aviv wordt volgende maand het Yitzhak Rabin Center geopend. Het is meteen de derde realisatie dit jaar in Israël van de Amerikaanse architect Moshe Safdie. Eerder al werden Terminal 3 van Ben Gurion International Airport en het Holocaust History Museum van het Yad Vashem in gebruik genomen.


Het Yitzhak Rabin Center werd geplaatst op een uit dienst genomen noodcentrale voor energie en is zowel een herdenkingsmonument als een museum. In de oude centrale zelf komt het Israel Defence Forces Museum, dat de geschiedenis vertelt van het moderne Israël en het leven van Yitzhak Rabin. De opening van het Rabin Center valt samen met de tiende verjaardag van de moord op de voormalige premier van Israël

Safdie, die in Israël geboren werd, stelde dat men alles in het werk gesteld heeft om de bunkerstructuur van de centrale in het project te verweven. Opmerkelijk aan het monument zijn de twee vleugeldaken in glasvezel, die een vliegende duif moeten voorstellen. Daar bevinden zich de Lea Rabin Hall en de bibliotheek en archieven, twee centrale elementen van het complex. De vleugels vormen de grootste architecturale toepassing van glasvezel ter wereld.

De opening van het complex zal bijgewoond worden door de gewezen Amerikaanse president Bill Clinton. Het vredesakkoord van 1993 tussen Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat werd bij Clinton in het Amerikaanse Witte Huis ondertekend.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home