Handig in Huis

Friday, September 30, 2005

Zwakke Brusselse kantoormarkt

In Brussel en omgeving, voornamelijk in de gedecentraliseerde sector, werd sinds begin dit jaar 200.211 vierkante meter kantoorruimte in gebruik genomen. Daarvan werd 71.000 vierkante meter verhuurd. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedspecialist Atisreal, die daarbij opmerkt dat de vraag tijdens de eerste jaarhelft vrij zwak blijft.

De in gebruik name van kantoorruimte vertoont volgens Atisreal een daling met bijna een derde tegenover dezelfde periode van 2004. De Brusselse kantoormarkt vertoont een beschikbaarheidsgraad van 10,8 procent, wat een lichte stijging inhoudt tegenover eind 2004. Hiermee situeert Brussels zich volgens Atisreal slechts licht boven de gemiddelde beschikbaarheidsgraad in de andere Europese hoofdsteden.

De beschikbare oppervlakte in Brussel neemt waarschijnlijk nog toe, want naar schatting zou volgend jaar 300.000 vierkante meter oppervlakte op de markt komen. Het merendeel van deze nieuwe oppervlakte ligt verdeeld over drie nieuwe torens die in Brussel-Noord worden opgetrokken. Zij vertegenwoordigen ongeveer 215.000 vierkante meter. De wijk vertegenwoordigt meer dan 9 procent van het kantooraanbod in Brussel en wordt voor ruim 60 procent ingenomen door overheidsadministraties.

Ondanks de stimulerende rol van de Europese instellingen leidde de toetreding van tien nieuwe landen tot de Europese Unie volgens Atisreal voorlopig niet tot een gevoelige stijging van het aantal vierkante meter verhuurde kantoren in Brussel. Bij dit alles moet er wel rekening mee worden gehouden dat het aanbod van nieuwe kantoorruimte in Brussel de voorbije twintig jaar meer dan verdubbelde.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home