Handig in Huis

Thursday, September 29, 2005

Freedom Museum geschrapt


Onder druk van families van de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 9/11, heeft de Amerikaanse gouverneur George Pataki besloten om het geplande International Freedom Museum op Ground Zero te schrappen. Geopperd wordt dat het museum niet op die plek thuis hoort.

De beslissing is het gevolg van maandenlange discussies, waarbij tegenstanders aanvoerden dat het museum het memorial voor de 2.749 WTC-slachtoffers zou overschaduwen en hen zou onteren door het debat open te trekken over de aanslagen en andere gebeurtenissen in de wereld.

"Onze eerste prioriteit is de creatie van een memorial om eer te betuigen aan diegenen die ons bij de aanslag ontvallen zijn en hun verhaal te vertellen aan de wereld," benadrukte Pataki. Hij stelde dat het Freedom Center daarom geen onderdeel kan vormen van een cultureel bouwwerk in de directe omgeving van het memorial. Wel liet hij de mogelijkheid open om het elders op de acht hectaren grote Ground Zero-site in te richten.

Pataki zei dat hij de Lower Manhattan Development Corporation, het bureau dat opgericht werd om Ground Zero herop te bouwen, de opdracht had gegeven om een andere locatie te zoeken voor het Freedom Museum.

De campagne van families van de slachtoffers tegen het museum kreeg de voorbije maanden steun van politie- en brandweervakbonden, een online petitie met meer dan 40.000 ondertekenden en diverse politici, waaronder de gewezen Newyorkse burgemeester Rudy Giuliani.

Het Amerikaanse congreslid Vito Fossella, één van de politici die gedreigd had met hoorzittingen over het besteden van overheidsgelden indien de plannen voor het museum behouden zouden gebleven zijn, drukte zijn tevredenheid uit over de beslissing. "Het Freedom Museum zal geen plaats krijgen op de geheilige gronden van de WTC-site," stelde hij.

Het Freedom Museum zou niet alleen aandacht schenken aan de terroristische aanslagen, maar ook aan figuren zoals Abraham Lincoln, Martin Luther King en onderwerpen als de Berlijnse Muur, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en de Zuid-Afrikaanse grondwet.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home