Handig in Huis

Wednesday, September 28, 2005

Ekeren gaat terug tot ijzertijd


Ekeren viert dit jaar zijn 850ste verjaardag, maar de Antwerpse fusiegemeente is al langer bewoond. Dat blijkt uit onderzoek van de archeologische dienst van de stad Antwerpen. Bij recente opgravingen kwam immers aan het licht dat het gebied niet alleen Gallo-Romeinse wortels heeft, maar dat de bewoning teruggaat tot de ijzertijd, langer dan onze tijdsrekening.

Naar aanleiding van een geplande Ekerse verkaveling werd de archeologische dienst van de stad Antwerpen gevraagd een onderzoek van de ondergrond uit te voeren in de omgeving van de Wilgehoeve.

"Sinds enkele tientallen jaren staat de omgeving van de Wilgehoeve er bekend om haar hoge archeologische waarde," benadrukt stadsarcheoloog Johan Veeckman. "Al in de jaren zeventig documenteerden amateur-archeologen er Gallo-Romeinse bewoningssporen. Bij de werken aan het aanpalende goederenspoor werden de voorbije jaren eveneens interessante vondsten gedaan."

Ook de voorbije maanden en weken werden op het terrein van de nieuwe verkaveling bijzonder interessante vondsten gedaan. "Belangrijk was de opgraving van een woonstalhoeve met een potstal," verduidelijkt de Antwerpse archeoloog Tim Bellens. "Deze vondst vormde een belangrijke schakel in de kennis van de inheemse houtbouw in onze contreien."

Gelet op de gekende archeologische waarde van de omgeving van de Wilgehoeve, lag het volgens Johan Veeckman voor de hand dat er voor aanvang van de verkavelingswerken een archeologische prospectie werd uitgevoerd. Dat vooronderzoek wees inderdaad op vroegere bewoning, zodat een een groter opgravingsvlak werd uitgekozen voor verder onderzoek.

De eigenlijke opgravingen werden uitgevoerd door de stedelijke afdeling archeologie, met de hulp van enkele vrijwilligers en
stagiairs. Daarbij kwamen resten van woonstalhoeven uit de Gallo-Romeinse periode aan het licht.

Tijdens een eerste onderzoekscampagne in het voorjaar werden twee potstallen blootgelegd en onderzocht. In een potstal staat het vee op plaggen of zoden uit bos of heide. Wanneer deze zich vermengen met de urine en de uitwerpselen van de dieren, dan ontstaat er vruchtbare meststof.

De twee bijhorende woongedeelten werden de voorbije twee maanden tijdens een tweede campagne opgegraven. Naast deze woonstalhoeven werden bovendien twee vierkanten houten waterputten ontdekt. Het materiaal uit de woonstalhoeven en waterputten dateert uit de tweede en derde eeuw na Christus en geeft volgens de onderzoekers een rijk beeld van een agrarische nederzetting met handelscontacten tot buiten de huidige landsgrenzen.

Behalve deze Gallo-Romeinse resten werden ook sporen uit de ijzertijd opgemerkt. "Hoewel het onderzoek nog volop aan de gang is, wordt eens te meer duidelijk dat de omgeving van de Wilgehoeve al lang vóór het begin van onze jaartelling bewoond en bewerkt werd," merken de onderzoekers op.

Deze resultaten worden nu verder geanaliseerd, maar een aantal van de gevonden voorwerpen zullen alvast worden geëxposeerd tijdens de tentoonstelling 'In Goede Aarde', waar het publiek een blik krijgt op het archeologisch belang van Ekeren.

Deze tentoonstelling heeft plaats in het Kunstcentrum Hof de Bist aan de Veltwijcklaan 252 in Ekeren. De expo loopt van 8 oktober tot 13 november en is van telkens van dinsdag tot zondag gratis toegankelijk van 10 tot 17.30 uur, maar sluit tussen 12.30 en 14 uur. Een brochure wordt te koop aangeboden.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home