Handig in Huis

Tuesday, September 27, 2005

Ekektriciteit voor iedereen niet hetzelfde

Niet alle Belgische elektriciteitsverbruikers genieten dezelfde voordelen. Die voordelen verschillen naargelang ze in het noorden of het zuiden van het land wonen, voert Test-Aankoop aan. De organisatie die toeziet op de bescherming van de belangen van de verbruikers, vraagt als reactie op deze situatie dat federaal minister van economie Marc Verwilghen tariefverlagingen oplegt.

Elektriciteitverbruikers in Vlaanderen genieten sinds de liberalisering van de markt in 2003 van aanzienlijke tariefverlagingen. Volgens de laatste vergelijking van Test-Aankoop kan het verschil oplopen tot 30 procent en het verschil met de
buurlanden met een vrijgemaakte markt kan, voor een gemiddeld verbruik van 3500 kWh, zelfs nog hoger liggen.

Vlaams minister van economie Kris Peeters verklaarde dat een goed economisch beleid ervoor moet zorgen dat de enegrieprijzen niet boven die van de buurlanden mogen uitsteken. "Vlaanderen zit er nochtans 4 procent boven," aldus Test-Aankoop. Wallonië en Brussel komen er bekaaider af. Daar is de elektriciteitsmarkt nog niet vrijgemaakt wat zich vertaalt in een prijsniveau dat 39 procent uitsteekt boven dat van het gemiddelde van de buurlanden voor een jaarverbruik van 3500 kWh.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home