Handig in Huis

Sunday, September 18, 2005

Verzekeraar als stedebouwkundige


De verzekeringssector kan een belangrijke bijdrage leveren tot de heropbouw van New Orleans. Niet alleen door het uitkeren van schadevergoedingen, maar ook door een strikte politiek bij het afsluiten van nieuwe verzekeringen in de regio.

In USA Today stipt Richard Willing aan dat ook de verzekeringssector zou kunnen bijdragen om de reconstructie van New Orleans in de goede richting te duwen. "De verzekeraars zouden kunnen weigeren om woningen of bedrijven in gebieden met grote risico's te verzekeren," benadrukt hij. "Of men zou verzekeringen tegen rampen goedkoper kunnen maken indien bij de heropbouw veiliger structuren gebruikt worden."

"Toen Florida getroffen vorig jaar getroffen werd door vier zware orkanen, namen de verzekeraars een consulerende rol in de heropbouw," merkte Robert Hartwig, economist bij het Amerikaanse Insurance Information Institute, op. "Zij adviseerden om een strengere bouwreglementering uit te vaardigen, een geldreserve aan te leggen en de meest risicovolle bouwgebieden aan te duiden."

Maar Willing wijst erop dat ook voor de Amerikaanse regering een belangrijke rol is weggelegd. "De Amerikaanse regering is via het National Flood Insurance Program (NFIP) de belangrijkste verzekeraar tegen stormschade," merkt hij op. "Maar er gaan al stemmen op om te overwegen of de heropbouw van een stad die altijd risico zal lopen op zware stormschade, nog ondersteund moet worden."

Slechts eenderde van de huiseigenaars van New Orleans blijkt een eigen verzekering genomen te hebben tegen stormschade, erop rekenend dat de overheid hen wel zou vergoeden voor geleden schade. "Maar gezien de omvang van de schade en het feit dat de overheid een beperkt bedrag uitkeert, zou zulks dit keer wel eens verkeerd kunnen uitpakken," voert hij aan.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home