Handig in Huis

Sunday, September 18, 2005

Moet New Orleans kleiner worden?


In de toekomst zal New Orleans misschien als kleinere stad verder leven. Dat is volgens een aantal analisten belangrijk voor de veiligheid, want dat zou de mogelijkheid bieden voor een heraanleg te zorgen van de wetlands die de voorbije decennia zijn verdwenen.

"Zelfs wanneer de dijken zijn hersteld, blijft de stad nog altijd onder zeeniveau liggen," merkt Richard Willing in USA Today op. "Dat betekent dat het risico op overstromingen nog altijd zal blijven bestaan." Hij wijst erop dat New Orleans sinds 1978 twintig belangrijke overstromingen heeft meegemaakt, terwijl de vijftig jaar voordien er slechts twee grote waterproblemen werden genoteerd. "Volgens specialisten moet elk renovatieplan dan ook rekening houden met de topografie van New Orleans en zijn regenachtig klimaat," stelt hij. "Zij stellen dat men de stad onmogelijk kan heropbouwen zonder ze veiliger te maken."

Het grote probleem is volgens wetenschapper John Rennie dat de eilanden en wetlands, die een barrière vormden tussen
de stad en de Golf van Mexico, grotendeels zijn verdwenen, vooral dankzij de ontwikkeling van New Orleans en zijn voorsteden. "Dijken om huizen en fabrieken te beschermen, vernielen uiteindelijk de omgevende wetlands en brengen de ontwikkeling in gevaar," stipte hij aan.

Rennie voerde aan dat het natuurlijk vloedpatroon voedingsstoffen en sedimentatie brengt naar de wetlands, zodat ze als een
buffer behouden blijven en bij een grote storm kunnen zorgen voor een natuurlijk absorberen. "De oplossing bestaat erin om te zorgen voor een versterking van de bescherming van het stadscentrum, maar verder alle hindernissen in de voorsteden en het buitengebied af te bouwen of te elimeren."

Daardoor kunnen de wetlands volgens hem hun natuurlijke rol heropnemen om de stad tegen een nieuwe catastrofe te beschermen. "We spreken dan over een kleinere stad, maar wel een veiliger en hopelijk meer duurzamer stad," aldus Rennie. "Het alternatief is gewoon doorgaan en dagelijks dertig hectaren wetlands verliezen. Dat zou betekenten dat New Orleans tegen 2090 aan de open zee zou liggen, zonder enige vorm van bescherming."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home