Handig in Huis

Sunday, September 18, 2005

New Orleans is niet uniek


New Orleans is niet de enige Amerikaanse stad die kwetsbaar is voor natuurrampen. Die waarschuwing komt van het American Institute of Urban and Regional Affairs (AIURA). Een aantal Amerikaanse steden zijn volgens de organisatie immers gebouwd op plekken waar dat nooit had mogen gebeuren.

Het Aiura verwijst daarbij naar steden die zijn gebouwd in risicogebieden, waar men gemakkelijker het slachtoffer wordt van
orkanen, aardbevingen of grote droogte. "Op dergelijke locaties had men nooit steden mogen bouwen," aldus de organisatie. Bovendien wordt erop gewezen dat men ook nu bij de bouw of uitbreiding van een stad nog altijd geen rekening houdt met de aanwezige risico's.

Het instituut stelt dat enorme migratiestromen aan de grondslag lagen van nieuwe steden in de orkaangevoelige gebieden van Flordia, Louisiana en Texas. "Andere migranten vestigden zich in extreem droge en warme gebieden als Arizona, Nevada en New Mexico," benadrukt het Aiura. "Ze gebruiken massaal air conditioning, maar dat leidt tot ernstige verstoringen van de elektriciteit- en benzinevoorraden."

Bovendien wijst het Aiura erop dat in deze droge gebieden ook een ernstig watertekort dreigt. "Het grondwater is er zo uitgeput, zodat voorraden van enorme afstanden moet aangevoerd worden," benadrukt het instituut.

Eén van de grootste probleemsteden is Los Angeles. "Daar wordt men geconfronteerd met diverse gevaren," aldus het Aiura. "De stad ligt precies op een breuklijn en is dus gevoelig aan aardbevingen. Daarnaast heeft ze ook te kampen met droogte en bosbranden. Een ernstige aardbeving zou gevolgen kunnen hebben die veel erger zijn dan wat New Orleans nu meemaakt."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home