Handig in Huis

Friday, September 16, 2005

Les Indes gerestaureerd


In het Nederlandse Den Haag is de restauratie van het beroemde hotel Des Indes voltooid. De grootschalige verbouwingen gingen van start in januari 2004. Het hotel, eigendom van de keten Le Meridien, heeft nu 92 kamers, waaronder twee koninklijke suites.

Des Indes werd in 1858 gebouwd voor Baron van Brienen, maar heeft sindsdien meerdere metamorfoses ondergaan. In 1881 werd het omgebouwd tot hotel, met op iedere verdieping een bad. Dat was toen een ongekende luxe. In 1900 had iedere kamer al een telefonische verbinding met de receptie en twee jaar later kreeg Des Indes een hydraulische lift.

De voorbije 125 jaar kreeg het hotel een groot aantal illustere figuren over de vloer, zoals Roosevelt, Mitterrand, Mata Hari, Churchill, tsaar Nicolaas II, The Rolling Stones en keizer Haile Selassie. De naam van het hotel zal ook verbonden blijven met de Russische danseres Anna Pavlola. Die raakte in januari 1931 bij een treinongeval op weg naar Nederland gewond. Twee dagen later zou ze in een suite van het Les Indes overlijden. Die kamer draagt sindsdien haar naam.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd het hotel door de Duitsers gebruikt als Haags hoofdkwartier. In de duiventil van het hotel zaten tegelijkertijd onderduikers. Die werden nooit gevonden. Na de oorlog namen de Amerikanen het Des Indes over. Zowel Eisenhower, Churchill als Montgomery verbleven er.

Toen hotelketen Le Meridien in 2003 het hotel overnam, moest er opnieuw zwaar verbouwd worden om aan de moderne normen te voldoen. Onder meer had het vijfsterrenhotel nog altijd geen airconditioning. Vaste gasten werden tijdelijk ondergebracht in andere stijlvolle hotels in de regio. De renovatie werd geleid door de Franse architect Jacques Garcia.

Het 19de-eeuwse stucwerk op muren en plafonds is gebleven en op bepaalde plekken hersteld. Wel werden de badkamers kleiner gemaakt, waardoor het aantal kamers kon groeien. Zo heeft het hotel nu de beschikking over 92 kamers, 16 meer dan voordien. De kosten voor de verbouwing liepen op tot 35 miljoen euro.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home