Handig in Huis

Thursday, September 15, 2005

Prairie House krijgt tweede leven


In de Amerikaanse stad Buffalo wordt met veel belangstelling gekeken naar de heropbouw van het Darwin-Martin House, één van de beroemdste voorbeelden van de prairiewoningen van de Amerikaanse toparchitect Frank Lloyd Wright. Tegen de zomer van volgend jaar zou het historische pand er opnieuw moeten staan alsof het nooit is afgebroken.

Het Darwin-Martin House bestaat uit drie gebouwen en werd honderd jaar geleden opgetrokken. Het wordt nu steen voor steen opnieuw opgebouwd, identiek aan het originele exemplaar, onder leiding van project-architect Ted Lownie van Hamilton Houston Lownie Architects. Daarbij wordt er zelfs voor gezorgd dat er ook identieke mortel werd gebruikt. De aanzet voor de heropbouw van het Darwin-Martin House werd dertien jaar geleden gegeven met de oprichting van de Martin House Restoration Corporation. Na de voorbereidende werkzaamheden, is nu begonnen met het optrekken van de muren.

Alleen al het vinden van een steenfabrikant was een helse opgave. Negen jaar heeft het geduurd, waarbij in vijf landen werd gezocht, vooraleer in de stad Canton in Ohio steenfabrikant Belden Brick werd gevonden om de goud-gele stenen te vervaardigen die Wright een eeuw geleden had gekozen. In totaal moesten 100.000 stenen vervaardigd worden. Wright ontwierp het gebouw voor Darwin D.Martin, manager van Larkin Soap. De architect tekende ook voor het zomerverblijf van Martin in Derby. Ook dat gebouw wordt gereconstrueerd.

Het Darwin-Martin House werd afgewerkt in 1906, maar veranderde in de loop van de tijd geregeld van eigenaar en begon uiteindelijk te vervallen. De pergola, de serres en het koetshuis werden een halve eeuw geleden afgebroken en vervangen door flatgebouwen. Die werden op hun beurt in 2001 afgebroken. Verwacht wordt dat het nieuwe Darwin-Martin House een toeristische trekpleister zal worden. Nu al worden er echter rondleidingen gegeven. Het project kreeg ook een eigen website (www.darwinmartinhouse.org).

0 comment(s):

Post a comment

<< Home