Handig in Huis

Sunday, September 18, 2005

Hoe New Orleans opbouwen?


Het is een open vraag hoe New Orleans na de vernielingen door de orkaan Katrina zal heropleven. Daarover doen heel verschillende meningen de ronde, waarbij elk van de alternatieven belangrijke consequenties heeft voor de toekomst. In USA Today vraagt ook Richard Willing zich af welke stad er zal heroprijzen en wanneer en hoe dat zal gebeuren.

"De heropbouw wordt bijzonder complex en is overgoten door een rassenvraagstuk, waarbij men zich afvraagt hoe men de bewoners uit de lagere klassen, meestal zwarten, zal kunnen teruglokken," stelt Willing. "Zij zijn immers verspreid over de hele Verenigde Staten."

Daarmee stelt Willing dat de identiteit van New Orleans - met zijn unieke combinatie van grofheid en raffinement en
zondigheid en charme - in het geding is en misschien voor een groot stuk is verdwenen. "De meningen over de heropbouw zijn nu al bijzonder verdeeld," voegt hij er aan toe.

De democratische afgevaardigde William Jefferson wil volgens Willing een stad creëren waar belastingsverlagingen,
woningsubsidies en jobprogramma's de werkende klasse zouden moeten aanzetten om terug te keren. Zijn republikeinse collega Bobby Jindal zou een heropbouw-curator willen aanstellen en een plan voorzien om de industriële omkadering van de stad te diversifiëren en de ziekenhuizen en sociale woningbouw te moderniseren.

Wetenschappers zoals John Rennie, uitgever van de Scientific American, praten dan weer over een veiliger en misschien
kleinere stad waar wetlands zouden kunnen worden uitgebreid als bescherming tegen de stormen. Zanger Art Neville roept dan weer op tot een Newer Orleans, een stad die heropgebouwd wordt met terugkerende vluchtelingen en beschermd door de beste dijken die er ooit zijn gebouwd.

Dane Ciolino, docent rechten aan de Universiteit van New Orleans, stuurt aan op een stad waar het uitschot verbannen is,
maar waar de etnische en economische diversiteit behouden blijft. "Wanneer alleen de betere wijken, zoals het Garden District en het French Quarter, gerestaureerd zouden worden, dreigt de stad een Disneyland voor volwassenen te worden," voerde hij aan.

Bobby Jindal stelde dat de ramp de stad ook mogelijkheden biedt die er voordien nooit geweest waren. "Nu is het kwestie om
iedereen samen te brengen en de beste ideeën en plannen naar voor te brengen en juiste beslissingen te nemen," voerde hij aan. "Dat is nog nooit eerder gedaan."

Maar Willing stelt dat het vooral belangrijk zal zijn om de psyche van de stad terug op te bouwen. Sommige analisten vrezen
dat heel wat bewoners niet zullen willen terugkeren. "Nooit eerder werden slachtoffers van een ramp zo verspreid," benadrukte Robert Fishman, urbanistisch historicus aan de Universiteit van Michigan. "Vluchtelingen zijn over het hele land verspreid en er werd hen verteld dat ze daar voor een lange tijd zouden moeten blijven. Het is de vraag wie er na al die maanden of jaren nog zal willen terugkeren?"

Ook de beelden van het vandalisme en het lijden van geëvacueerden zou volgens rampen-deskundige Michael Lindell een enorme invloed kunnen hebben op de pogingen om de stad herop te bouwen. "Indien de bevolking vreest dat de overheid niet tegen die opdracht aankunnen, zullen zij wellicht het gevoel hebben dat zelf ook niet te kunnen," aldus Lindell, docent aan het Hazard Reduction and Recovery Center aan de Texas A&M University. "We weten niet hoe het moreel van de bevolking
gaat zijn op lange termijn."

John Pardue, docent milieutechnologie aan de Louisiana State University in Baton Rouge, merkte op dat het wegwerken van gecontamineerde plekken maanden of zelfs maanden zou kunnen duren. "Ik zie het niet erg rooskleurig in," gaf hij toe. Pete Carkhuff, woordvoerder van de National Property Damage Experts stelde dat waarschijnlijk hele woonblokken en misschien wel hele wijken met de grond gelijk zullen moeten worden gemaakt.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home