Handig in Huis

Saturday, January 14, 2006

Zwitserland gooit woningmarkt open

Het wordt voor buitenlanders gemakkelijker om in Zwitserland een woning te kopen. De Zwitserse bondsraad wil volgende maand immers een aantal beperkingen op de verkoop van panden aan buitenlanders opheffen. De grote vraag vanuit het buitenland heeft de woningprijzen in vele toeristische centra gevoelig opgedreven.


In 1985 voerde Zwitserland beperkingen in op het aantal vakantiewoningen en tweede verblijven die door buitenlanders konden gekocht worden. Daarbij werd jaarlijks een contingent van 1.400 vakantiewoningen, verdeeld over alle kantons, vrijgegeven. De grote vraag zorgde er echter voor dat 97 procent daarvan ook inderdaad aan de man gebracht kan worden en de Zwitserse vastgoedsector stuurt dan ook al een geruime tijd aan op een versoepeling van de huidige wetgeving.


In Zwitserland zou één op negen panden slechts tijdelijk bewoond worden. In totaal zou het land 419.000 tweede verblijven tellen, waarvan bijna de helft vakantiewoningen zijn. Sinds 1996 werden 12.150 tweede verblijven door buitenlanders aangekocht, waarvan 33 procent door Duitsers. Door de grote buitenlandse prijzen zijn de vastgoedprijzen in vele toeristische oorden sterk gestegen. In Sankt Moritz wordt 6.470 euro per vierkante meter als een normale prijs beschouwd. Een luxewoning haalt gemakkelijk een prijs van 16.175 euro per vierkante meter.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home