Handig in Huis

Friday, December 16, 2005

Antwerpse justitiepaleis bijna klaar

Volgende week neemt de griffie van het zesde Antwerpse kanton zijn intrek in het nieuwe Justitiepaleis. Dat is het begin van een gigantische verhuisoperatie die tegen eind maart moet voltooid zijn en uiteindelijk aan bijna duizend magistraten en personeel onderdak moet bieden. Tegen dat tijdstip zou ook de Bolivarplaats, waar nu met man en macht aan gewerkt wordt, helemaal aangelegd moeten zijn.



Acht jaar nadat de Regie der Gebouwen een internationale architectuurwedstrijd uitschreef, zal het complex in de lente van volgend jaar definitief in gebruik genomen kunnen worden. “Het ontwerpteam Richard Rogers Partnership-VK Studio-Arup ontwierp daarbij ongetwijfeld één van de merkwaardigste gebouwen van de Belgische architectuur van de 21ste eeuw,” voerde Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen, aan tijdens de voorstelling van het nieuwe complex.

Het gerechtsgebouw wordt geleidelijk in gebruik genomen. Alle gerechtelijke diensten zullen er gevestigd zijn en zetelen vanaf 1 maart 2006. Het gaat om de rechtbank van eerste aanleg, het parket van de Procureur des Konings, de arbeidsrechtbank, het arbeidsauditoriaat, de rechtbank van koophandel, de politiegerechten, de vredegerechten en de balie. “Ook de jeugdrechtbank en het jeugdparket zullen er een onderkomen vinden,” benadrukte Ivo Moyersoen, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen. “Zij zullen uiteindelijk opnieuw verenigd kunnen worden met de rest van de gerechterlijke administraties en diensten.”



Het publieke gedeelte van het nieuwe Justitiepaleis zal in totaal 26 kleine en 6 grote zittingszalen omvatten. Die zijn gelocaliseerd onder even veel kleine en grote schaaldaken, die meteen de skyline van Antwerpen-Zuid zullen bepalen. “Voor het uitzicht van een stad is een roofscape bijzonder bepalend,” voerde Ivan Harbour, afgevaardigde van het Engelse architectenbureau Rogers, aan. “Dit was voor ons één van de grootste en indrukwekkende projecten. Zelden krijgt men een opdracht die zo’n belangrijke impact zal hebben op een stad.”

Rogers was eerst niet van plan om aan de internationale wedstrijd deel te nemen. “In princiepe zijn wij tegen gratis competities,” merkte Ivan Harbour op. “Maar toen we deze uitdaging onder ogen kregen, was onze keuze vlug gemaakt. Het complex moet immers diverse elementen van het urbane Antwerpen aan mekaar lassen en een sleutelelement vormen van de regeneratie van het Nieuwe Zuid.”Antwerpse

0 comment(s):

Post a comment

<< Home