Handig in Huis

Tuesday, January 03, 2006

Binnensteden hebben meer creativiteit nodig

De architectuur van de binnensteden heeft dringend nieuwe creativiteit nodig. Dat stelt Udo Scheffel, voorzitter van de Duitse Geschäftsführung der Bayerischen Bau und Immobilien Gruppe. Volgens hem wordt er bij de constructie van winkelcentra en kantoorgebouwen veel te eentonig gewerkt en wordt te weinig aandacht besteed aan de locale eigenheid en architectuur.

"De jongste decennia is de typische architectuur uit de binnensteden verdwenen," merkt Scheffel op in de krant Die Welt. "Elke stad lijkt op de andere en het straatbeeld wordt bepaald door gigantische, gladde glaswanden. Die laten grote ketens weliswaar toe hun producten opvallender te presenteren, maar met een levendige stad hebben zij niets meer te maken. Hetzelfde geldt voor het kantorenlandschap."

"In plaats van onuitwisselbare individualiteit heerst er een eenheidsdesign in de arbeidswereld en de voetgangerszones," stipt Scheffel op. "Net zoals de individualiteit en de regionale flair van een stad blijft ook de eigenheid van een bedrijf door de stereotype kantoorgebouwen compleet achterwege. "De schuldige daarvan is de vastgoedeconomie. Die brengt een veel te beperkt aanbod op de markt. Alles blijft bij vaste formaten, zonder interesse voor plaatselijke kwaliteit en architectuur."

Dat is volgens Scheffel ook een gedeeltelijke verklaring voor de relatief hoge leegstand van dergelijke complexen. "Dergelijke projecten houden geen rekening met de plaatselijke markt en zijn te duur," merkt hij op. "Bovendien laten die mastodonten ook geen kleine gebruikers toe. Projectontwikkelaars richten zich vooral op de harde cijfers, maar vergeten daarbij het emotionele aspect. De markt eist gemengde wijken in plaats van eentonige objecten en geborgenheid in plaats van globalisering, net zoals zinnelijkheid in plaats van technische rationaliteit."

Projecten met een eigen identiteit en innovatieve ideeën bieden volgens Scheffel niet alleen de mogelijkheid om de leegstand te bestrijden, maar zorgen zij er ook voor dat de binnensteden ook weer een eigen gezicht krijgen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home