Handig in Huis

Friday, January 06, 2006

Alexanderplatz wordt gigantisch winkelgebied

De beroemde Alexanderplatz in Berlijn is één van de grootste bouwwerven van de Europese binnensteden. Wanneer het Einkaufszentrum Alexa er in de lente van volgend jaar zijn deuren opent, zal het gebied één groot winkel- en kantoorgebied zijn geworden.



Er kan gerust gesteld worden dat Berlijn geconfronteerd wordt met een echte inflatie aan winkeloppervlakte. Maar desondanks blijven de prijzen volgens het gespecialiseerde makelaarsbureau Kemper's lopen de prijzen er op tot 170 euro per vierkante meter. Dergelijke prijzen worden gevraagd in de Tauentzienstrasse, die daarmee de duurste locatie van de Duitse hoofdstad is. Op de Kurfürstendamm, de belangrijkste winkelas van Berlijn, variëren de prijzen van 110 tot 130 euro per vierkante meter.

Maar vooral de Alexanderplatz heeft volgens specialisten een groot potentieel voor de nabije toekomst. Centraal daarin staat het Einkaufszentrum Alexa, dat in de lente van volgend jaar zijn deuren moet openen. Het complex telt een totale oppervlakte van 54.000 vierkante meter, goed voor 180 handelszaken en 17 restaurants. "Het gebouw moet zowel conceptueel als architecturaal het dominerende gebouw van de Alexanderplatz worden," stipt de krant Die Welt aan.

Met de ontwikkeling van het project is een investering van ongeveer 290 miljoen euro betrokken. Maar in mei van dit jaar heropent ook al de gerenoveerde Galeria Kaufhof zijn deuren op de Alexanderplatz. Het gaat hier om een winkeloppervlakte van 35.000 vierkante meter, 15.000 vierkante meter meer dan voor de renovatie. De werken hebben een prijskaartje van ongeveer 110 miljoen euro. In oktober krijgt het winkelend publiek op de Alexanderplatz ook nog het gerenoveerde Berolina-Haus ter beschikking. Hier gaat het om een winkeloppervlak van 15.000 vierkante meter. De huurprijzen op de Alexanderplatz bedragen ongeveer 100 euro per vierkante meter.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home