Handig in Huis

Thursday, January 12, 2006

Korea grijpt naar de hemel

Het Koreaanse stedelijk landschap wordt steeds meer gedomineerd door wolkenkrabbers, die altijd maar hoger worden. The Korean Times stelt dat de steden daarmee nieuwe ontwikkelingsprojecten willen stimuleren en prestige winnen. Nagenoeg elke Koreaanse stad heeft op dit ogenblik zijn eigen hoogbouwproject, maar specialisten wijzen erop dat dit ook een negatieve invloed kan hebben. Kleinere steden zijn immers minder geschikt voor dergelijke torencomplexen.



"Eén van de grote redenen om dergelijke hoogbouw-projecten op te zetten komt voort uit promotionele overwegingen," schrijft Times-journalist Choi Kyong-Ae. "Men wil indruk maken op de rest van de wereld." Dat wordt ook bevestigd door Park Yoon-Hyun, topman van de Lotte Group, die werkt aan het hoogste gebouw van Korea. "Ze trekken bezoekers aan en worden een herkenningspunt."


Zo staat de 63 Building in Yoido symbool voor de Koreaanse versie van Wall Street, terwijl het torengebouw van de Korea International Trade Association (KITA) in Kangnam (Zuid-Seoul) het risikokapitaal vertegenwoordigt. Het KITA-complex was in 1985 met 249 meter het hoogste gebouw van Azië, maar luidde in Korea een tijdperk van hogere grenzen in. Daarvoor was de Samil Building in Chongno met 114 meter immers recordhouder.


De voorbije twee jaar werd de KITA-toren echter van de troon gestoten door de Hyperion Tower en het Tower Palace. Maar nu wil de Lotte Group in de Chamsil-wijk een tweede Lotte World bouwen. Die zal een hoogte halen van 555 meter. Het project werd gecontesteerd door de Koreaanse luchtmacht, die vreesde voor de veiligheid van de piloten. Die opmerkingen werden echter weggewuifd en vorige maand werd het project door de stad goedgekeurd.


Lotte-voorzitter Shin Kyuk-Ho (84) beschouwt Lotte World Two als zijn laatste grote realisatie en hij wil duidelijk zijn plaats in de geschiedenis van het land gegarandeerd zien. "Het moet een structuur worden die nergens in de wereld gekopieerd kan worden," voerde hij destijds aan bij de voorstelling van het project. Dat heeft volgens Kyong-Ae niets met winstgevendheid te maken, want dan had het bedrijf de terreinen geen twaalf jaar lang onbenut gelaten. Zelfs indien alles optimaal verloopt, zal het nog eens vijf jaar duren vooraleer Lotte World Two open zal gaan. Maar Kyuk-Ho wierp op dat het complex de Koreaanse economie zal stimuleren en alleen al op het gebied van toerisme jaarlijks een bedrag van 200 miljoen dollar zal genereren. "Maar het zal ook de belangrijkste bouwstructuur van Korea worden," voegde hij daar aan toe.


In de provincie Chungchung wil de Koreaanse regering een nieuw administratieve stad optrekken en bouwbedrijven proberen dan ook contracten binnen te halen om ook in provinciale steden als Pusan, Inchon en Asan torenprojecten op te kunnen zetten. Zo wordt er in Pusan op dit ogenblik gewerkt aan de Lotte World (465 meter), die in 2013 klaar zou moeten zijn. Maar zelfs in de provincie Chungchung, die weinig of geen hoogbouw heeft, worden nu talloze bouwprojecten van meer dan vijftig verdiepingen opgezet.


Daarbij gaat het vooral om initiatieven met een commercieel en residentieel karakter. Dergelijke gebouwen vindt men volgens de Korean Times overal in Korea terug, onder meer in steden als Taegu, Ulsan en Changwon. "Meer mensen zoeken in de stad naar een plek waar ze kunnen leven en een brede waaier van activiteiten kunnen ontplooien," aldus een woordvoerder van het stadsbestuur van Seoul. "Gebouwen met een gemengd karakter zijn dan ook populairder dan appartementen of een andere woonvorm."


Hong Young-Kun, onderdirecteur van Kunwon Architects Planners Engineers, waarschuwde er echter voor dat torengebouwen weliswaar perfect kunnen lijken wanneer ze in hun omgeving passen, maar in kleinere steden dikwijls bijzonder storend zijn.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home