Handig in Huis

Tuesday, December 13, 2005

Antwerpse kerken hebben erfgoedinventaris


Kerken hebben een gigantisch kunst- en cultuurpatrimonium; in veel gevallen zelfs uitgebreider dan men zelf vermoedt. Daarom startte het Antwerpse provinciebestuur tien jaar geleden met het opstellen van een uitgebreide inventaris van die rijkdom. Dat project werd nu afgerond, waarbij de cultuurgoederen van alle 390 kerken van de provincie in kaart werden gebracht. Maar die mijlpaal is meteen de aanzet voor verdere acties.

“Een dergelijke inventaris is het werkinstrument bij uitstek om het erfgoed efficiënt te beheren en te bewaren voor de toekomst,” benadrukte Ludo Helsen, bestendig afgevaardigde van cultuur en cultureel erfgoed. “Een inventaris geeft immers een uniek en alternatief inzicht in de geschiedenis van een kerk en in een breder perspectief van een hele gemeenschap,” benadrukte hij tijdens de voorstelling van de resultaten in de Antwerpse Sint-Pauluskerk. “Een inventaris op zich vertelt een uniek kunstig, cultureel en historisch verhaal.”

Helsen wees erop dat op het einde van de jaren tachtig nog altijd 130 kerkbesturen uit de provincie niet over een gedelijke inventaris beschikten. “Bovendien bleek dat ook de bestaande lijsten niet altijd aan de kwaliteitsvereisten voldeden,” voerde hij aan. “Daarom besloten we tien jaar geleden om de toestand van nabij op te volgen en ook zelf het voortouw te nemen.”

Vandaag is volgens de bestendig afgevaardigde ook die leemte opgevuld. “Maar ook de basisopdracht van de provincie - de controle van de bestaande inventarissen - werd ondertussen verder uitgeoefend,” benadrukte hij. “De controles resulteerden vaak in meer dan een verdubbeling van het aantal gecatalogeerde voorwerpen. Dat wijst er overigens op dat er een groot verschil bestaat in benadering door de verschillende kerkbesturen en dat niet iedereen dezelfde voorwerpen als vermeldenswaard of belangrijk aanziet.”

Ludo Helsen wees er echter op dat er geen punt gezet kan en mag worden achter het project. “De zorg voor het roerend kerkelijk erfgoed zal de provincie verder en zelfs verruimd blijven opvolgen, onder meer ook met adviesopdrachten inzake conservatie, restauratie en beveiliging,” stipte hij aan. “We blijven met het provinciebestuur onze rol als erfgoedzorger ernstig nemen, in kerken en daarbuiten.”

Zo benadrukte hij dat er nog andere lokale erfgoedhouders zijn waaraan de volgende jaren meer aandacht zal worden besteed. “In eerste instantie denk ik dan aan de vele kleine en grotere musea in de provincie en aan de heemkringen,” voerde de bestendig afgevaardigde aan. Een inventaris van het roerend erfgoed is ook volgens Leon Smets van de Culturele Biografie Vlaanderen belangrijk, vooral met het zicht op de toekomst. “Denk maar aan beveiliging tegen bijvoorbeeld diefstal of de toegankelijkheid voor het geïnteresseeerde publiek, of aan het stellen van prioriteiten voor het redden van kunstwerken bij calamiteiten,” meende hij.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home