Handig in Huis

Monday, November 14, 2005

Venetiaanse palazzo's onder de hamer


Om de stadskas te spijzen, wil het Italiaanse Venetië een aantal historische paleizen verkopen. Het stadsbestuur zou de gebouwen in febuari tijdens een openbare veiling willen aanbieden. Met de opbrengsten wil men werken aan een aantal andere belangrijke monumenten, musea en scholen financieren.

Venetië zit in zware geldnood, ondanks de 15 miljoen toeristen die de stad elk jaar bezoeken. Eén van de oorzaken zou moeten gezocht worden in de teruggeschroefde budgetten vanuit de nationale overheid. Twee jaar geleden kondige Venetië al aan dat er een aantal historische panden zouden verkocht worden.

Onder de dertien te veilen panden bevinden zich het Palazzo Foscari Contarini (5,5 miljoen euro), het Palazzo Zaguri (18,7 miljoen euro) en het Palazzo Nani (36 miljoen euro). Er zou een kandidaat zijn die geïnteresseerd is in de dertien panden samen. De veiling zou noodzakelijk zijn omdat de regering een mobiele dam rond de stad wil aanleggen.

Voor die werken is een bedrag van 4,5 miljard euro nodig. De dam zou tegen 2011 klaar moeten zijn en moet de stad tegen het stijgende water beschermen. De fondsen die de stad in het verleden kreeg voor de restauratie van historische panden, gaan nu naar de bouw van de dam.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home