Handig in Huis

Monday, November 14, 2005

Kunststof bannen uit koelkasten

Het gebruik van kunststof in droogtrommels en koelkasten kan levensgevaarlijk zijn. Dat stelt de European Fire Service Academy (EFSA). De organisatie wil daarom dat producenten stoppen met het gebruik van het materiaal, dat vooral gebruikt wordt om de kostprijs te drukken.

Elk jaar zijn er zo'n 10.000 woningbranden in België, met 100 doden en 1.500 gewonden tot gevolg. Dat blijkt uit cijfers van Assuralia, beroepsvereniging van verzekeringsondernemers. Veertig procent ervan wordt volgens de statistieken veroorzaakt door een defect huishoudtoestel.

De televisie was tot voor kort brandhaard bij uitstek, maar die plaats wordt nu ingenomen door droogtrommels en koelkasten. Dat raakte afgelopen weekend bekend op een congres van Europese brandweercommandanten in het Nederlandse Arnhem.

"Fabrikanten kiezen er tegenwoordig voor om de metalen behuizingen van huishoudtoestellen te vervangen door kunststof," verduidelijken veiligheidsdeskundigen. "Kunststof is om allerlei redenen goedkoper. Maar een koelkast uit kunststof is op vlak van brandbaarheid vergelijkbaar met zes liter benzine."

De toestellen zouden daardoor sneller branden en meer rook veroorzaken, die bovendien giftig is. De European Fire Service
Academy, het Europese netwerk van brandweermannen, gaat daarom bij de Europese instanties in Brussel pleiten voor regels waarin fabrikanten wordt opgedragen brandwerende kunststof te gebruiken in witgoedapparatuur.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home